Din viktigaste semester någonsin?

”Är det redan över?” är det förmodligen ingen som säger nu efter månader av uppoffringar, anpassningar och nya vanor. Vi är många som lärt oss att arbeta på distans. Hemester är numera standard. Kanske har vi till och med haft lite mer tid för varandra? Med vad längtar vi mest efter när alla snart har fått två stick i armen?

Förändring så klart! Och det kommer vi alla att få. Men inte tillbaka till hur det var innan pandemin. För under tiden har mycket hänt. Klimatambitionerna har slagit i taket. Bara i Sverige har nio kommuner skrivit kontrakt på att de ska bli klimatneutrala redan till 2030! Och det är de inte ensamma om. Fler och fler svenska företag meddelar samma ambitiösa mål. För att nå dessa mål kommer vi att höra mycket mer om potentialen och begränsningarna i koldioxidinfångning, bioenergi, förnybar el, effektfrågan, vätgas, cirkuläritet och klimatkompensering.

”Svenska Kraftnät måste fördubbla överföringskapaciteten till Sveriges största industristad inom 10 år”

Alla kommer vi att märka av det. Till exempel kan elräkningen snart bli dyrare för att finansiera sin del av omställningen men också för att hjälpa oss att hushålla med begränsade överföringsledningar. Istället för att köpa prylar, kommer vi att kunna hyra och låna mer. Vi kommer att leta mer efter återvunna material, inte bara sortera ut det. Och koldioxiden från energiåtervinningen av avfallet som vi inte lyckats undvika ska avskiljas och lagras under Nordsjön.

I Göteborg kommer vi att göra allt vi kan för att bli klimatneutrala till 2030. Våra raffinaderier behöver ställas om till helt klimatneutral produktion med hjälp av restprodukter från skogsindustrin och el. Spillvärmen härifrån ska såklart in i vårt fjärrvärmesystem, så slipper vi använda ännu mer el till uppvärmning. I Göteborgs Hamn, Skandinaviens största, kommer Danmarksfärjan att elektrifieras och en infrastruktur för koldioxidlagring att behöva etableras. Sveriges största fordonstillverkare finns också här med väldigt stora behov av el. Svenska Kraftnät måste fördubbla överföringskapaciteten till Sveriges största industristad inom 10 år. Och glöm inte de tusentals laddplatser som ska byggas. Puh!

Så jag önskar er alla, var och en, en riktigt skön semester. Allas insatser, med förnyad och förnybar kraft, behövs om vi ska klara utmaningen.

/Eric Zinn – Hållbarhetschef – Göteborgs Energi