Som VD för ett energibolag har jag sett hur Sveriges energisystem har utvecklats genom åren, och jag kan inte låta bli att reflektera över den skenande trenden vi ser idag. Elanvändningen för uppvärmning i flerbostadshus har mer än fördubblats sedan 2010, trots att det finns andra miljövänliga alternativ. Jag tror det är hög tid att lyfta på locket och titta närmare på orsakerna – och lösningarna.

Ni kanske tänker: ”Men vad gör det om vi använder mer el, den är ju ändå fossilfri i Sverige?”. Jovisst, Sveriges elproduktion är till största del fossilfri, men vårt elnät är som ett fullbokat tåg – vi har bara ett visst antal platser. Och när kylan slår till under vintern, när alla vill värma upp sina hem samtidigt, då blir det trångt på tåget. Om vi inte gör något åt detta riskerar vi att hamna i en situation där vi inte har kapacitet nog att driva på den gröna omställningen i industrin och transportsektorn. Vi kan alltså hamna i ett läge där vi bokstavligen står i kylan och tittar på när klimatmålen seglar iväg mot horisonten.

Men vad är det då som driver den här ökningen av elanvändningen? Jo, en stor bov i dramat är faktiskt Sveriges egna byggregler. I takt med att energikraven i byggreglerna har skärpts har jakten på att minska mängden köpt energi, snarare än hur mycket energi byggnaden faktiskt använder, aldrig varit starkare. För att göra det mer rättvist mellan olika uppvärmningsalternativ och sporra till smartare energilösningar införde Boverket så kallade ”viktningsfaktorer” i byggreglerna år 2020. Efter snart fyra års användning går det konstatera att de inte uppfyllt sitt syfte. Det är fortfarande lättare att uppnå ett bättre energibetyg med elbaserad uppvärmning. Som följd har den elbaserade uppvärmningen ökat och klimatskalsförbättrande åtgärder som faktiskt sparar energi bortprioriterats. Viktningsfaktorn må ha varit välmenad, men nu är det dags att skrota den och istället fokusera på att det uppförs riktigt energieffektiva byggnader, oavsett valet av energikälla.

Ett bättre sätt framåt – med sol i sikte och isolering i ryggen
EU har nyligen kommit med ett nytt direktiv som kallas EPBD. Direktivet innebär att alla byggnader ska vara nära nollutsläppsbyggnader senast 2050. Som en del av detta får Boverket nu i uppdrag att anpassa Sveriges byggregler – och det är verkligen på tiden!

För bidra till robusthet för det totala energisystem måste det sättas gränser för energiprestanda som tar hänsyn till både kostnader och klimatpåverkan över hela byggnadens livscykel. Det är inte bara vad som finns innanför väggarna som räknas – det är helheten. Vi på energibolagen står redo att samarbeta med akademi, fastighetsägare och andra aktörer för att få till de bästa lösningarna. Tillsammans kan vi bygga en framtid där energieffektivisering går hand i hand med ny teknik.

”Sverige står just nu vid ett vägskäl, och vi har chansen att ta steget mot en mer hållbar framtid”

Varför detta är så viktigt – och varför vi måste agera nu
Byggnader står för en tredjedel av Sveriges energianvändning, och här har vi en enorm möjlighet att göra skillnad. Vi står inför en fördubbling av elanvändningen fram till 2045, men med en otillräcklig utbyggnad av elproduktion – särskilt i södra Sverige – finns det risk för att vi hamnar i en framtida effektbrist. Men, som tur är, har vi alla möjligheter att undvika det.

Det är enkelt: vi måste börja med energieffektivisering. Genom att bygga energieffektiva hus kan vi minska belastningen på elnätet och sänka både våra kostnader och våra klimatavtryck. Och med solceller som pricken över i kan vi dessutom stötta den gröna omställningen i andra sektorer.

Dags att göra om och göra rätt – ingen tid att förlora!

Sverige står just nu vid ett vägskäl, och vi har chansen att ta steget mot en mer hållbar framtid. Boverket har redan meddelat att de ska ha en dialog med branschen om en översyn av byggreglerna. Vi välkomnar detta initiativ och står redo att bidra med vår expertis. Nu är det dags att kavla upp ärmarna, skruva åt muttrarna och bygga om reglerna så att de faktiskt leder till energieffektivisering på riktigt. Det dags att göra om, göra rätt och göra skillnad.

 

Av Sezgin Kadir – VD på Kraftringen