Johan Lindehag VD på Ellevio

Under hösten var Ellevio först ut av de stora elnätsbolagen att förmedla övergången till en ny prismodell som baseras på effekttariffer till alla villa- och radhuskunder.

Energimarknadsinspektionen har bestämt att abonnemangsförändringen ska genomföras av alla nätbolag på sikt, och jag tror det är bra. Syftet är att använda elnätet mer effektivt och minska belastningen i näten när efterfrågan är som störst. För oss som husägare innebär det att vi inte enbart kommer att betala för hur mycket el vi använder utan hur mycket vi använder på en och samma gång, samt när vi använder den.

Införandet innebär inte bara en ny form av kostnadsberäkning, i mångt och mycket kan man betrakta det som ett startskott för en ny fas på den svenska elmarknaden. Åsikterna och tankarna om förändringen har varit många. Även om denna abonnemangsförändring funnits med i energidebatten under ganska många år kan vi se att kommunikationen till kunder och beslutsfattare är en utmaning. Trots många och långa försök att förklara dess innebörd, så får jag konstatera att det hittills inte riktigt landat än. Frågan om effektabonnemang är en viktig förändring, och en stor del av utmaningen ligger i att förklara varför den är nödvändig. Förändring är omständligt, och ju mer komplext det system som ska förändras är desto svårare blir det att tro att övergången är en quick fix.

Att förklara långsiktiga fördelar – en kommunikationsutmaning
Den stora utmaningen i införandet av effekttariffer ligger inte enbart i det tekniska genomförandet, utan också i kommunikationen. Att förklara en komplex, långsiktig lösning i ett samhälle där snabba, enkla svar efterfrågas är en utmaning som sträcker sig långt bortom energibranschen. Vi lever i en tid där det omedelbara värderas högt, där vi är vana vid att saker går snabbt, allt från internetsökningar till hemleveranser. I mångt och mycket ligger det i människans natur att vilja se snabba resultat, där vi premierar snabb belöning framför den som är långsiktig.

”Hela samhället står inför en massiv omställning”

Införandet av effekttariffer är på många sätt ett mått på vår kollektiva förmåga att förena det personliga med det gemensamma; att förstå sin del i samhällsutvecklingen och agera långsiktigt. Den som sprider ut och minskar sin elanvändning under tider med hög belastning bidrar inte bara till ett stabilt elnät, utan minskar också kostnaden för framtida investeringar. Men trots sänkta kostnader på sikt så är det en förändring som innebär nya beteenden, rutiner och engagemang. Sådant tar tid.

Beteenden sitter djupt rotade i oss som människor och förändring inte sker över en natt. Men vi vet också att förändring inte är omöjlig. Ta till exempel källsortering. Inte bara lyckades man få människor att i sin vardag skilja på skräp och skräp, folk har till och med accepterat att behöva ta sig till en återvinningsstation i stället för att bara slänga soporna i en tunna på gården. Sedan dess har inte bara beteenden förändrats; vi har sett både ny infrastruktur och en ny marknad för sopsortering växa fram och för de flesta är det idag otänkbart att slänga metall bland brännbart. Det är inte en förändring som skedde över en natt, men till slut har det blivit något vi ser som självklart.

Att navigera i förändring
Människans natur till trots så befinner vi oss i en föränderlig tid. Hela samhället står inför en massiv omställning, där eldistributionen har en avgörande roll. Vi rör oss i allt snabbare takt mot ett elektrifierat samhälle, något som kommer att gynna oss alla i längden. Att nyttja elnätet på ett smartare sätt, där vi sprider ut elanvändningen över hela dygnet, är en del av den resan.
Att det gynnar oss och samhället i längden är såklart ett tungt argument för införandet av effekttariffer, men faktum är att systemet redan här och nu blir mer rättvist. När vi mäter effekttoppar så leder det till att kunden faktiskt betalar för hur mycket man använder elnätet, samtidigt som det ger varje hushåll ett större incitament att ta kontroll över sin elförbrukning. När den fasta kostnaden inte längre är statisk, så ger det oss själva verktyg för att påverka kostnaden.

Samhället står inför stora utmaningar, och effekttarifferna är ett verktyg för att möta några av dem. Det är en förändring som vi alla behöver förstå – även om det tar tid.