Svenska företag kan bli nyckelspelare i USA:s gröna omställning

Som ett led i att både bidra till den globala klimatomställningen och att främja svensk export lanseras nu Green Transition Initiative. Den nya organisationen ska, på plats i USA, främja introduktionen av hållbara svenska innovationer och påskynda samarbetet inom forskning och innovation. Bakom initiativet står Business Sweden, Energimyndigheten, Vinnova och Sveriges ambassad i Washington.

President Joe Bidens ambitiösa klimatmål att nå nettonollutsläpp år 2050 gör USA till en viktig spelare när världen ställer om till mer hållbara och tekniskt avancerade lösningar. USA är dessutom den största och snabbast växande marknaden för svenska exportföretag.

Sverige och USA är redan nära partner inom innovation och ny teknik, med flera samarbeten mellan akademi, industri och nystartade ekosystem. Green Transition Initiative siktar på att ytterligare stärka detta samarbete.

– Sverige är ett av de mest avancerade och innovativa länderna inom grön teknik, energieffektivitet och fossilfri industri, och vi har mycket att bidra till den globala energiomställningen. Med samarbetet i Green Transition Initiative stöttar vi innovativa svenska produkter och lösningar med energirelevans på hemmaplan, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Genom att kombinera resurser under ett gemensamt paraply kommer Green Transition Initiative att fungera som ett nav för svenska och amerikanska företag, myndigheter och organisationer.

Initiativet kommer i huvudsak att fokusera på att:  

  • främja svenska lösningar för en mer hållbar värld,
  • påskynda samarbetet inom forskning och innovation,
  • stödja små och medelstora företag som går in på den amerikanska marknaden,
  • attrahera gröna investeringar till Sverige.

Prioriterade fokusområden är elektromobilitet, förnybar energi, hållbara byggnader och hållbar industri. Inom initiativet kommer fyra nya tjänster att tillsättas. Tre personer kommer att vara baserade i Washington DC och en person kommer att finnas på plats i Nordic Innovation House i Silicon Valley.

Välkommen att närvara vid den digitala lanseringen

På torsdagen den 31 mars kl. 18.00, lanseras Green Transition Initiative av klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och Andrew Light, Assistant Secretary for International Affairs, United States Department of Energy.

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén deltar i en anslutande paneldebatt som belyser vikten av det nya initiativet för att driva på den gröna omställningen.