Elen från de 172 panelerna kommer användas för att driva delar av återvinningsanläggningen.

Solcellspaneler monteras just nu på taket av en garagebyggnad på Mosserud. Det är den första solanläggningen som Karlskoga Energi & Miljö investerar i och tanken är att det ska bli en utökning på sikt.

De 172 panelerna beräknas ge cirka 50 000 kWh per år och elen kommer användas för att driva delar av återvinningsanläggningen.

– Det känns jättekul att vi startar upp med solenergi! Det här är en relativt liten installation och ett första steg för att vi ska lära oss mer om solceller. Vi vill sedan utöka med fler anläggningar successivt. Vi producerar sedan tidigare grön el på kraftvärmeverket och genom vattenkraften. Genom att komplettera med sol kan vi på sikt stabilisera elproduktionen, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

En viktig pusselbit

Det pågår en stor energiomställning i samhället. Fossilfria energikällor byggs ut och alla alternativ behövs för att möta en ökande elförbrukning, till exempel när allt fler skaffar elbil som behöver laddas.

– Sol är en viktig pusselbit och har en stor framtida potential. Vi vill på sikt kunna bli en partner till våra kunder även här. Det innefattar inte bara själva solcellerna utan även allt omkring såsom batterilagring, ökad självförsörjning av energi och smart styrning av fastigheter, säger Peter Jarl.