Sedan 2019 använde kommunerna sitt veto för att säga nej till 40 procent av de kustnära havsbaserade vindkraftsbesluten, visar en ny rapport från Svensk Vindenergi. Det är känt sedan tidigare att kommuner stoppade 75 procent av vindkraftsprojekten på land under 2024 års första halva. Regeringens vindkraftspaket i höstbudgeten bör leda till att fler säger ja framöver och det behöver klargöras att ersättningen till kommunerna även omfattar kustnära havsbaserad vindkraft.
Kommunernas roll för att förverkliga utbyggnaden av förnybar elproduktion är central. Under första halvåret 2024 stoppades 75 procent av aktuella projekt om landbaserad vindkraft av det s.k. kommunala vetot. En ny rapport från Svensk Vindenergi visar att detta även gäller kustnära havsbaserad vindkraft, dvs. i territorialhavet. Mellan 2019 och första halvan av 2024 har 40 procent av besluten varit negativa, och dessa kan riskera att stoppa nästan hälften av projekten. Besluten kan därmed i förlängningen stoppa vindkraft som skulle kunna bidra med upp till 44 terawattimmar (TWh) el årligen.
I 15 fall har kommunerna ännu inte fattat beslut. Utfallet av de besluten kan i hög utsträckning komma att bero på om regeringen förtydligar att höstbudgetsatsningen om en ersättning till kommunerna motsvarande fastighetsskatten även omfattar vindkraft i territorialhavet. Det bör vara självklart eftersom det kommunala vetot gäller även där, men behöver klargöras för att kommunerna ska ha visshet.
Kustnära vindkraft har potential att bidra med stor elproduktion. Här har kommunerna en helt avgörande roll för att möjliggöra den potentialen. Vindkraftsbranschen tycker att det är rimligt att de kommuner som bidrar till elektrifieringen också får ta del av fördelarna med utbyggnaden.
Lina Kinning, havsbaserad vindkraft, Svensk Vindenergi
Det är goda nyheter att regeringen inför en ersättning till kommunerna för vindkraft. Nu behöver både regeringen och oppositionspartierna uttrycka att ersättningen ska vara permanent, så att den fortsätter betalas ut efter 2027. Det behövs för att incitamentet ska ge full effekt genom att kommuner som säger ja till ny vindkraft vet att de kommer att få ersättning när projekten hunnit byggas, både på land och i territorialhavet.
Ina Müller Engelbrektson, branschjurist, Svensk Vindenergi