Northvolt batteribank

Det nya skalbara batterilagret Mobile Voltpack kan bland annat ersätta dieselgeneratorer på byggarbetsplatser.

Mobile Voltpack är en strömförsörjningslösning som kan konfigureras för varierande energi- och kraftbehov på en mängd olika områden. Dess främsta applikationer inkluderar ö-drift av elnät, förstärka svaga nät, möjliggöra laddning av elfordon och leverera nättjänster såsom balanskraft, flexibilitet eller andra sidotjänster.

Vattenfall har som utvecklingspartner till batteritillverkaren Northvolt stöttat i systemets design och kommer att testa och validera Mobile Voltpack och dess funktionalitet inför marknadsintroduktionen.

Batterilagret kan flyttas och omplaceras för insatser som varar dagar, veckor eller ännu längre än så. Detta gör att Mobile Voltpack är väl lämpad för leasing, vilket avsevärt förväntas öka systemets användning.

Torbjörn Johansson, chef för Vattenfall Network Solutions Sweden, förklarar:
– Energilagring ger snabb tillgång till ström när kunderna behöver sänka effekttoppar eller om nätanslutningens kapacitet är otillräcklig. Batterilagringslösningen kommer att erbjudas som en del av vårt koncept ”Power-as-a-Service”, vilket innebär att vi levererar ett komplett paket där vi står för investering, ägande, ansvar och drift av energilagret och hanterar det helt enligt kundens specifikation. Vattenfall har lång erfarenhet av att äga och driva olika typer av nätverkslösningar, inklusive energilagringar.

Mobile Voltpack är utformad för att våra kunder ska kunna flytta, använda och koppla ihop flera enheter för olika insatsområden.

Emad Zand, President Energy Solutions, Northvolt:

– Mobile Voltpack är utformad för att våra kunder ska kunna flytta, använda och koppla ihop flera enheter för olika insatsområden.Northvolt | Enabling the Future of Energy | Enabling the Future of ...Vattenfall har varit en ovärderlig partner till Northvolt sedan våra tidigaste dagar, och deras bidrag till detta projekt har gjort det möjligt för oss att påskynda utvecklingen av en produkt byggd efter kundernas behov.

Inom projektet har Northvolt lett utveckling och produktion av teknik, inklusive batteri- och kompletterande växelriktarsystem, samt batteriets styrsystem. Baserad på Vattenfalls erfarenhet av att leverera kommersiella nätlösningar till marknaden har bolaget stöttat Mobile Voltpacks projektutveckling för att skräddarsy och matcha produkten till marknadens behov. Detta har både omfattat rådgivning gällande produktens design som dess funktionalitet.

Den slutliga valideringen av systemet kommer att genomföras på Vattenfalls test- och certifieringscenter i Älvkarleby. Vattenfall kommer att bli först med att kunna erbjuda batterienheten på marknaden och har identifierat behov av hållbara energilösningar inom industrin, för mikronät, byggarbetsplatser samt för arrangörer av evenemang.

Skalbar kapacitet
En enda Mobile Voltpack levererar upp till 250 kW effekt med en skalbar kapacitet från 245 kWh till 1225 kWh tillgänglig energi. Mobile Voltpack kan skalas upp genom ett centralt gränssnittsnav, som kan ansluta upp till fem fristående batterienheter parallellt. Navet fungerar också som ett gränssnitt för applikationer och innehåller även växelriktare och stödsystem. Om ytterligare effekt eller lagringskapacitet behövs, kan detta därigenom ske genom att ansluta flera Mobile Voltpack-enheter parallellt.

Mobile Voltpack har designats och byggs av Northvolt och är baserad på tre batteripack som uppfyller industristandard, inklusive vätskekylning och högsta säkerhetsstandard. Mobile Voltpack är väl lämpad att användas även under de tuffaste förhållanden med ett utförande som testats fältmässigt. Robust utförande och unika designfunktioner gör att produkten klarar transport och upprepad omplacering.

 

Fakta om Vattenfall ”Power-as-a-service”

Det är en energilösning som innebär att Vattenfall tar fullt ekonomiskt och funktionellt ansvar för kraftanläggningen hos kunden. Det inkluderar bland annat investeringen, ägandet, projektledning, elsäkerhetsansvar samt drift- och underhållsansvar för elkraftanläggningen.