Den gröna omställningen i Sverige har mött motvind då flera stora projekt antingen pausats eller lagts ner. Stora aktörer som Volvo, LKAB och danska Ørsted har meddelat att deras omfattande satsningar inom batterier, fossilfri järnproduktion och förnybara energikällor antingen skjuts på framtiden eller avslutas. Trots att dessa projekt tidigare beskrivits som avgörande för att nå Sveriges klimatmål, ser deras framtid nu oviss ut.

Ett av de mest uppmärksammade exemplen är Vattenfalls beslut att pausa sin planerade havsbaserade vindkraftspark Kriegers Flak utanför Skånes kust. Dessutom finns det osäkerhet kring nästa stora vindkraftsprojekt, Kattegatt Syd, som kan komma att möta liknande hinder. Utöver dessa projekt har flera av Vattenfalls mindre omtalade men klimatrelevanta satsningar också satts på paus.

Projektet Hyskies, ett samarbete mellan Vattenfall och oljebolaget Shell, är ett annat exempel. Det syftade till att producera hållbart flygbränsle, känt som elektrobränsle eller Sustainable Aviation Fuel (SAF), i närheten av Forsmarks kärnkraftverk. Projektet har dock drabbats av problem sedan Shell drog sig ur samarbetet i somras på grund av oenighet kring tidsplanen. Trots Vattenfalls försök att hitta nya partners har de nu beslutat att också lägga Hyskies på is.

Ytterligare ett storskaligt projekt från Vattenfall, som handlar om koldioxidavskiljning (CCU) i Uppsala, har också stött på problem. Planen var att fånga upp koldioxid från Vattenfalls värmekraftverk i Uppsala och använda den för att framställa hållbart flygbränsle. Om projektet hade gått i lås, skulle produktionen ha kunnat nå 80 000 ton bränsle årligen och därmed vara ett betydande steg mot ett fossilfritt inrikesflyg i Sverige.

Källa: Dagens Industri (DI)