SunRoof stängde en såddrunda på 2 miljoner euro från ledande europeiska venturekapital för att utmana Tesla Roofs

SunRoof, en svensk-polsk startup som utvecklar solcellstak och fasader, samt lösningar för smart energihantering, samlade in 2 miljoner euro i en sen såddrunda för produktutveckling och global expansion.

Finansieringsrundan leddes av SMOK Ventures och förlängdes därefter med LT Capital, EIT InnoEnergy, FD Growth Capital och KnowledgeHub, samt lokala affärsänglar. Det här var den första finansiseringsrundan där VC-fonder har deltagit.

Bakom SunRoof står ett team av skickliga Global Tech-entreprenörer. Lech Kaniuk (medgrundare och vd) är mannen bakom framgångarna för varumärken så som Delivery Hero, PizzaPortal och iTaxi. Marek Zmyslowski är en av medgrundarna till Jumia Travel (listat på NYSE som en del av Jumia Group – Afrikas största ehandelsplattform) och HotelOnline.co (gästfrihetsprogramvara). Rafal Plutecki är en före detta senior executive på Google, YPO Gold Chairman, grundare av Internet Technologies (en av Polens första internetleverantörer, uppköpt av GTS år 2000).

– Jag hade inte kunnat tänka mig ett bättre tillfälle att lansera den nya fasen för SunRoof. Jag är övertygad om att förnybar energi snart kommer att vara standard i hela världen. Vi kommer att använda finansieringen från denna runda för att utveckla solceller och en digital plattform för att övervaka och effektivt hantera våra kunders elbehov. Vi skapar nu en unik energimarknad baserat på den Redlogger vi förvärvade för drygt en månad sedan. Vi stärker även vår position i Sverige, Polen och Norge och introducerar SunRoof till en rad europeiska marknader. Vårt mål är att bli den europeiska motparten till Tesla, säger Lech Kaniuk, vd på SunRoof.

SunRoof växer snabbt

Grundat i Sverige 2013, är SunRoofs mål att utveckla ett solcellstak med en modern design som kan ersätta det traditionella taket och producera grön energi utan att behöva installera solpaneler. Medan de första åren för startup-företaget mest spenderades åt att bygga och testa teknologin, fick SunRoof momentum i slutet av 2018 efter att Lech Kaniuk anslöt sig till företaget, och värvade Marek Zmyslowski och Rafal Plutecki under 2019.

Tack vare det nya teamet visade SunRoof en tillväxt på 500 procent under året. Idag har företaget byggt över 100 tak i Sverige, Norge och Polen och fortsätter gå i bräschen för smarta taklösningar.

Finansiering utan motstycke under Covid-19-nedstängning

Istället för att sakta ner, som många andra spelare i branschen, under den svåra tiden kring coronapandemin, så letade SunRoof efter investerare för att dubblera tillväxtplanerna. Med en kris hotande på horisonten var venturekapitalfonder mer försiktiga vid nya investeringar än någonsin tidigare. Men detta klippte inte vingarna för lovande startups som drivs av erfarna och varierade team.

En rad ledande venturekapitalfonder såg SunRoofs potential och bestämde sig tidigt för att bli delaktiga. Rundan blev övertecknad med mer större kapital än vad startupen ursprungligen ville samla in. Den första investeraren, SMOK Ventures, gjorde ett bindande förslag inom bara en timme efter att det första pitch-underlaget hade skickats. Hela processen gick över telefon, utan direkta möten, och kontrakten signerades elektroniskt.

– När jag först hörde att Lech Kaniuk arbetade med ett nytt projekt tog jag direkt fram telefonen och ringde honom. De kunde inte fatta hur snabb vår investering hade varit. SunRoof är ett speciellt projekt, skapat av tre legendariska grundare med en stor vision om att ta solenergi till miljoner av hushåll världen över. Jag tror att inom ett par år kommer det vara ett av de mest välkända varumärkena från centrala och östra Europa och jag är stolt över att vara den första supportern på venturekaptialsidan, säger Borys Musielak, Founding Partner på SMOK Ventures.

Investerare tror att förnybara energikällor kommer dominera energimarknaden inom en snar framtid, speciellt eftersom klimatförändringar driver internationella aktörer att arbeta som en hållbar ekonomi. Dessa ansträngningar syns bäst i EU:s European Green Deal, vilken siktar på att göra Europa klimatneutralt och helt eliminera utsläpp till 2050. Detta är extra viktigt i sammanhanget för det konstant växande behovet av el och eltransport.

Om SunRoof

SunRoof tillverkar 2-i-1 soltak och innovativa fasader som genererar el utan behov att installera traditionella solpaneler. Detta är det bästa alternativet för vanliga tak och erbjuder den högsta effektiviteten, det minsta koldioxidavtrycket och ett unikt utseende. Vårt mål är att skynda på den globala övergången till förnybara energikällor genom att utveckla vackra tak som, genom att generera energi, löser energibehovet för hela byggnaden.