Nu blir det möjligt att tjäna pengar på sitt hembatteri genom att sälja stödtjänster till elnätet samtidigt som man använder det till fastighetens eget energibehov. Svenska kraftnät har godkänt Ferroamp och Ntricitys unika tekniska lösning för stödtjänsten FCR-D.
Att kunna tjäna pengar på att stötta elnätet samtidigt som man kan navigera mellan effekttoppar och få ut mer av sin solproduktion gör batteriaffären lönsam för fler. Det ger i sin tur ett flexiblare, och därmed ett mer robust elnät, säger Kent Jonsson, vd för Ferroamp.
Tidigare har batteriägare tvingats välja mellan att sälja stödtjänster och att använda batteriet för behoven i fastigheten. Ferroamp och Ntricitys tekniska lösning är den första som godkänts av Svenska kraftnät där stödtjänster kan säljas samtidigt som batteriet används för att till exempel kapa effekttoppar eller öka egenanvändning av solenergi.
Genom att sälja stödtjänster för balansering av elnätet kan hushåll som äger ett batteri för energilagring tjäna pengar på att stötta elnätet. Det är Svenska kraftnät som köper in tjänsterna för att hålla frekvensen i elnätet i balans. Elkunder kan därmed få betalt för att på kommando snabbt öka eller minska sin elanvändning eller elproduktion.
Den aktuella tjänsten heter FCR-D (Frequency Containment Reserve Disturbance) och innebär att man ställer kapacitet till förfogande som kan användas om det plötsligt inträffar en störning i elnätet.
Varberg Energi blir först ut med att erbjuda sina kunder möjligheten att använda Ferroamp-systemet för stödtjänster till elnätet. Mjukvaruföretaget Ntricity samlar flera mindre Ferroamp-system med batterier som de kan styra centralt, ett så kallat virtuellt kraftverk. Varberg Energi säljer i sin tur kapaciteten till Svenska kraftnät eller lokala flexibilitetsmarknader.
– Vi tror mycket på ”öppen flexibilitet”, det vill säga att kunden ska kunna använda batteriet både i sin egen fastighet och dessutom ha möjlighet att buda ut batterikapacitet mot lokala och nationella flexmarknader för att optimera alla intäkter som ett batteri kan medföra, säger Björn Sjöström, vd för Varberg Energi.