Den amerikanska industrin för havsbaserad vindkraft upplever motgångar, vilket framgår av nyligen rapporterade nedskrivningar av tillgångar värda hundratals miljoner dollar från energijättarna BP och Norges Equinor. Dessa nedskrivningar är de senaste exemplen på en förnybar energiindustri i kaos. Den danska energijätten Orsted, som är världens största utvecklare av havsbaserade vindkraftparker och en stor aktör i USA, varnade i slutet av augusti att de kan komma att se nedskrivningar på 2,3 miljarder dollar i USA på grund av förseningar i leveranser, höga räntor och bristen på nya skattekrediter.

Flera energiföretag som försöker bygga nya havsbaserade vindkraftparker i USA känner av smärtan, vilket väcker frågor om framtiden för en flotta av projekt som USA:s president Joe Biden hoppas kan hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna. Bidens administration har som mål att USA ska ha 30 000 megawatt (MW) havsbaserad vindkraft till 2030, upp från nuvarande 41 MW, som en nyckeldel i hans plan för att avkarbonisera energisektorn och vitalisera inhemsk tillverkning, och har infört lukrativa subventioner för att hjälpa företag att uppnå detta.

Men trots regleringar och subventioner står utvecklarna inför nya utmaningar. Inflationen och pandemin har stört leveranskedjor och ökat kostnaderna för utrustning och arbetskraft, vilket gjort nya projekt mycket dyrare än beräknat. Finansieringskostnaderna har också skjutit i höjden eftersom den amerikanska centralbanken höjt räntorna för att dämpa inflationen. Många kontrakt för havsbaserade vindkraftprojekt har ingen mekanism för justering vid högre räntor eller kostnader, och vissa utvecklare har betalat för att komma ur sina kontrakt snarare än att bygga dem och möta år av förluster eller låga avkastningar.

Bidens administration har försökt att ge förnybar energiutveckling en skjuts med Inflation Reduction Act (IRA), en omfattande lag som tillhandahåller miljarder dollar i incitament till projekt som bekämpar klimatförändringarna. Sedan lagen antogs förra året har företag meddelat miljarder dollar i nya tillverkningsinvesteringar för solenergi och batterier för elbilar i USA. Men havsbaserad vindkraftsindustri är inte helt nöjd. Bonusincitament för att använda inhemska material och för att placera projekt i missgynnade samhällen är för svåra att säkra, säger utvecklarna, och de är avgörande för att göra projekten genomförbara i en högkostnadsmiljö. Krediterna är värda 10% av ett projekts kostnad och kan krävas som bonusar utöver IRA:s grundläggande 30% kredit för förnybara energiprojekt, vilket kan ge ett projekts totala subvention upp till så mycket som 50%.

Equinor, Frankrikes Engie, Portugals EDP Renewables och handelsgrupper som representerar andra utvecklare som eftersträvar havsbaserade vindkraftprojekt i USA har sagt till Reuters att de pressar tjänstemän att skriva om kraven och varnar för förlorade jobb och investeringar annars.

 

User
hitta på rubriker, små bostäver
ChatGPT
motvind för usa:s havsbaserade vindkraft
ekonomiska stormar drabbar amerikanska vindkraftsprojekt till havs
havsbaserad vindkraft i usa: höga vågor och tuffa tider
amerikanska vindkraftsdrömmar på djupt vatten
när subventioner inte räcker till för usa:s vindkraftsambitioner
usa:s vindkraftsindustri kämpar mot ekonomiska strömmar
inflation och intressen: dubbla utmaningar för havsbaserad vindkraft i usa
usa:s havsvindkraft: en industris kamp mot kostnaderna
vindkraft i usa: en strid mot tid, pengar och politik
havsbaserade vindkraftverk i usa: en kamp mot ekonomiska element