Sverige hoppas kunna fastställa vem som låg bakom gasledningen Nord Streams sabotaget under hösten, säger åklagaren som leder landets utredning till Sveriges Radio.

I september 2022 sprängdes gasledningarna Nord Stream 1 och den nybyggda Nord Stream 2, som förbinder Ryssland och Tyskland över Östersjön, i en serie oförklarade undervattensdetonationer.

Den svenska åklagaren Mats Ljungqvist säger till Sveriges Radio att utredningen pågår bra och att han hoppas kunna avsluta den under hösten. Han vill dock inte kommentera några specifika detaljer om utredningen.

Sabotage mot Nord Stream-ledningarna ses som en allvarlig attack mot europeisk infrastruktur och energisäkerhet. Det är ännu inte klart vem som ligger bakom sabotaget, men Ryssland har anklagat Ukraina och Storbritannien.

I juni 2023 sa den tyska förbundskanslern Olaf Scholz att det inte finns några bevis för att Ryssland ligger bakom sabotaget. Han sa också att det är viktigt att utredningen får fortgå utan politiska påtryckningar.

Utredningen av Nord Stream-sabotaget är ett komplext och internationellt samarbete. Den svenska åklagaren samarbetar med myndigheter i Danmark, Tyskland och andra länder.