Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller.

Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

– Vi på PRV är extra stolta att ett svenskt företag är nominerad i tuff konkurrens. Vi ser att det händer mycket i Sverige inom solcellsteknologin, och detta är såklart ytterligare ett bevis på det, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.
– Vi önskar de nominerade lycka till såväl i denna tävling, som i sin fortsatta innovationsresa!

– Solcellsområdet är högaktuellt, vi på PRV har de senaste åren tagit emot ett flertal olika uppfinningar från flera olika sökanden på området, säger patentingenjör Fredrik Wahlin. Uppfinningarna kan till exempel avse nya material inuti solcellen för att göra dessa effektivare. Uppfinningarna kan också syfta till minskade kostnaderna för tillverkning av solceller bland att genom förenklade processer för att koppla ihop dem, avslutar han.