Pham Nhat Vuong, ägaren till Vinfast och Vietnams rikaste man, har nyligen blivit tiotals miljarder dollar rikare. Det är ännu oklart om detta är en tillfällig trend eller om investerare på Nasdaq kommer fortsätta att anse att det nylanserade vietnamesiska elbilsbolaget Vinfast är mer värdefullt än Ford, General Motors och Fiat-Chryslers motsvarande värderingar.

Under de senaste dagarnas handel har bolagets aktiepris ökat med mer än tre gånger. Detta inträffade under bolagets första dag på den amerikanska börsen, och när handeln stängde var bolagets börsvärde uppe i 85 miljarder amerikanska dollar. Jämfört med detta är Fords börsvärde cirka 48 miljarder.

Vinfast har börjat sälja sina elektriska fordon i USA sedan förra året. Hittills har ungefär 3 000 fordon levererats till landet och 137 har registrerats för vägtrafik. Under 2022 rapporterade bolaget en förlust på 2,1 miljarder dollar.

Det är normalt med svaga försäljningssiffror och stora förluster när företag etablerar sig på nya marknader. Men kontrasten mellan bolagets börsvärde och dess övriga ekonomiska prestationer är betydande, vilket antyder extremt höga förväntningar.

Vinfast har funnits i Vietnam i några år och sålde 7 400 fordon under 2022. Detta är dock långt ifrån konkurrenter som Tesla, som har hävdat att de levererade över en miljon fordon förra året.

Pham Nhat Vuong, ägaren till Vinfast och Vietnams första miljardär, äger fortfarande 99 procent av Vinfast. Endast en liten andel har släppts för handel i USA, vilket gör aktiepriset mer mottagligt för påverkan från aktörer på Wall Street när det inte finns lika mycket tillgängligt.

Pham Nhat Vuongs framgångssaga började i Ukraina. Han grundade en vietnamesisk restaurang där, som senare började producera ramennudlar. År 2010 sålde han företaget till Nestlé för 150 miljoner dollar. Nu är han chef och grundare för Vingroup, moderbolaget till Vinfast. Vingroup hanterar några av Vietnams mest exklusiva fastigheter som täcker hela kvarter i städerna Hanoi och Ho Chi Minh. Bolaget äger även köpcentrum, skolor, apotek och bussar. Och allt börjar med bokstaven ”Vin”.