Outokumpu har nyligen avslutat en förstudie som utvärderar möjligheten att stärka tillgången till koldioxidsnål energi med hjälp av ny kärnteknik. Studien, som fokuserade på att bygga en liten modulär reaktor (SMR) i närheten av företagets största rostfria produktionsanläggning i Torneå, Finland, visar att projektet är genomförbart utan några större hinder. Företaget inleder nu aktivt sökandet efter externa investerare som vill ta över och vidareutveckla projektet.

Förstudien analyserade en rad tekniska lösningar, bedömde den rådande lagstiftningen och granskade miljöpåverkan i området runt anläggningen i Torneå. Resultaten visar att teknologin för SMR redan är väl utvecklad och att regionen, med sin tillgång till kallt havsvatten, erbjuder unika fördelar. Dessutom pekar förändringar inom Finlands kärnenergilagstiftning på en framtid där nya kärnkraftsprojekt kan få ett starkare stöd.

– “Resultatet från vår studie är mycket lovande och bekräftar potentialen i ett SMR-projekt. Trots att vi strategiskt valt att inte diversifiera vår kärnverksamhet till energiproduktion, ser vi fram emot att överlämna projektet till en partner som kan investera och driva utvecklingen framåt,” säger Stefan Erdmann, Chief Technical Officer på Outokumpu.

I takt med att Europa strävar efter koldioxidneutralitet är det avgörande att ersätta fossila bränslen inom tunga industrier med ren energi. Kärnkraft, med sin förmåga att leverera planerbar energi och stabila elpriser, spelar en central roll i Finlands energimix. SMR-teknologin framstår som ett snabbare och mer flexibelt alternativ jämfört med traditionella, storskaliga kärnkraftsprojekt, och erbjuder även möjligheter för samarbeten kring initiativ som koldioxidavskiljning och -användning (CCUS).

– “För oss är elektricitet en hörnsten i strategin att minska våra koldioxidutsläpp. En säker och stabil energiförsörjning är avgörande, inte bara för våra produktionsprocesser utan även för att möjliggöra nya satsningar inom CCUS. Ett SMR-projekt med ett robust offtake-avtal kan dessutom skapa synergier där även andra aktörer inom CCUS kan samlokaliseras vid vår anläggning, vilket öppnar för att kombinera biogena avfallsströmmar med koldioxidfri el för att producera nya gröna produkter, såsom biokemikalier eller biobränslen,” förklarar Erdmann.

Med energi som står för cirka 10 procent av Outokumpus kostnadsbas och företaget som Finlands största elinköpare, befäster denna satsning Outokumpus position som en pionjär inom koldioxidminskning i stålindustrin.