Öresundskraft installerar just nu digital teknik för övervakning av luftledningsnätet i nordvästra Skåne. Smarta sensorer varnar och larmar vid fel på stolpar och ledningar. Det betyder kortare avbrott och säkrare elleveranser.

Arbetet börjar på Hallandsås, ett område som ofta blir utan ström när det stormar. Här förses ledningsstolpar nu med fästpunkter för sensorer som ska övervaka linjerna och larma om något går fel. Det kan handla om allt från stolpar som börjar luta till nedrivna ledningar. Sensorerna känner av elfälten runt linorna och kan därför användas för att omedelbart lokalisera avbrott eller kortslutningar. Sensorerna levereras av Luleå-företaget Exeri.

Med ny smart teknik tar vi nu nästa steg i vårt arbete med att förbättra och trygga elleveranser för våra kunder

I samband med arbetet byts skadade trästolpar mot moderna stolpar i kompositmaterial. De nya stolparna innehåller ingen kreosot och har en beräknad livslängd på 90 år.

– Vi är mycket stolta över att få vara en del av Öresundskrafts digitalisering och att kunna bidra till högre tillförlitlighet i elnätet, säger Magnus Karlsson, vd vid Exeri. Vi ser att linjesensorer tillsammans med avancerad analys- och kommunikationsteknik spelar en allt viktigare roll för att säkra elleveranserna, i Sverige och utomlands.

– Med ny smart teknik tar vi nu nästa steg i vårt arbete med att förbättra och trygga elleveranser för våra kunder. Exeris system kommer att hjälpa oss att snabbare återställa elförsörjningen vid ett fel. Tekniken är i linje med vår strategi att digitalisera och göra elnätet smartare, säger Magnus Sjunnesson, teknisk chef vid Öresundskraft.