Den norska olje- och gasindustrin har höjt ambitionsnivån när det gäller investeringar i år och nästa år, visar en enkät gjord av den norska statistikbyrån SSB.

Samtidigt meddelar Norges centralbank att styrräntan lämnas oförändrad på rekordlåga noll procent.

I år ligger investeringsplanerna inom norsk olje- och gasindustri på 184,6 miljarder norska kronor. Det kan jämföras med en beräkning från i maj som låg på 180,3 miljarder, enligt SSB-enkäten.

Investeringsnivån i fjol låg på 181,7 miljarder.

För 2021 planeras samtidigt olje- och gasinvesteringar i norska vatten för 148,6 miljarder norska kronor, mot tidigare beräkning på 145,6 miljarder.

Norges centralbank meddelar kort efter SSB-enkäten att den norska styrräntan lämnas oförändrad på rekordlåga noll procent, precis som väntat.

Styrräntan i Norge sänktes tre gånger på kort tid i våras, för att stimulera ekonomin när covid-19-pandemin slog till. I juni konstaterade dock centralbanken att norsk ekonomi ser ut att klara krisen bättre än vad man hade befarat. Och i det senaste räntebeskedet bekräftar centralbanken denna ljusare bild av utvecklingen.

Den norska kronan, som rasade ned under 90 svenska öre i mars, var oförändrad efter räntebeskedet. En norsk krona kostar för närvarande 98 svenska öre.