Elpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool snittade på 3,2 öre per kWh under den första veckan i juni. Det är det lägsta veckosnittpriset i historien, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

– De stora snömängderna har nu på allvar börjat smälta och skapar tryck i vattenkraftsproduktionen. Underhåll och avbrott på vissa av kablarna mot våra grannländer gör att exporten gått ned och vi får behålla mer av kraften i Norden. Vi går nu in i den säsongsmässigt lägsta elanvändningen för året. Dessa faktorer tillsammans gör att priset faller, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Det låga elpriset gör att flera kärnkraftverk förlänger sina revisioner med några veckor och att de vattenkraftproducenter som kan väljer att fylla sina vattenmagasin inför hösten istället för att producera el. För vindkraftsproducenterna är valmöjligheterna dock begränsade.

– Vissa parker stänger tidvis ner då spotpriserna knappt täcker driftskostnaden, men det varierar över landet. Prisskillnaderna mellan olika elområden är betydligt mer differentierade än normalt. Elanvändningen i Europa har återhämtat sig en del, och med begränsad överföringskapacitet från norr till söder kan producenter i Sveriges två sydligare elområden få klart bättre betalt under sommaren, säger Johan Sigvardsson.