attenfall har valts ut som samarbetspartner av Hydro Extrusions och Hydro Rein för att optimera och styra deras nya batteriprojekt i Sverige. Samarbetet, som inleddes i maj 2023, fokuserar på att optimera batterilagring, styrning och balansering vid Hydros anläggningar i Sjunnen och Vetlanda, med en total effekt på 4,5 MW.

Batterierna, som är en del av Hydro Reins ”Greener Sweden” initiativ, kommer att vara operativa under hösten och kommer att snabbt kunna svara på obalanser i kraftsystemet, samtidigt som de minskar elkostnaderna för Hydro. Vattenfalls expertis möjliggör även Hydro att delta i FCR-marknaden, där elkunder kan sälja sin flexibla elkonsumtion för att hjälpa till att balansera elnätet.

Matts Wesslén, chef för Vattenfall Företagsförsäljning, och Jonas Bjuhr, VD på Hydro Extrusions i Sverige, har båda uttryckt entusiasm över samarbetet, betonande dess bidrag till hållbarhet och fossilfrihet, samt dess förmåga att skapa ekonomiskt värde genom avancerade styrningsalgoritmer och AI.