Minesto når historisk milstolpe – första elektricitet till nätet med tidvattenkraftverket Dragon 12 (1.2 MW)

Minesto, ledande utvecklare av havsenergi, meddelar idag att en historisk milstolpe har nåtts: tidvattenkraftverket Dragon 12 – med en märkeffekt på 1.2 MW – har framgångsrikt driftsatts och producerat sin första el till Färöarnas elnät under tidig morgon den 9 februari.

Dragon 12 är Minestos första tidvattendrake i megawatt-skala. Den är nu framgångsrikt driftsatt och har genererat sin första el på tillfredställande nivåer i en första fas. Undervattensdraken, med ett vingspann på 12 meter och vikt på 28 ton, är fäst i havsbotten med en förankringslina och styrs i en åttaformad bana driven av lyftkraften från tidvattenflödet. Dragon 12 är uppskalad 10ggr. (jämfört med den mindre modellen Dragon 4, 100 kW) vilket ger konkurrenskraftiga prestanda och kostnadsnivåer för storskalig utbyggnad av kommersiella undervattensparker med tidvattenkraftverk.

“Det är en stor dag för Minesto. Genom att producera el till nätet med vårt tidvattenkraftverk i megawatt-skala har vi nått den mest betydande milstolpen i bolagets historia. Vi är både stolta och glada och ser mer än någonsin fram emot att driva utvecklingen vidare”, säger Martin Edlund, vd på Minesto.

“Vad Minestos team har åstadkommit idag är exceptionellt och lägger en ny grund för utbyggnad av förnybar energi i många delar av världen. Dragon 12s konkurrenskraft är mycket konkret: kraftfull, kostnadseffektiv och den levererar förutsägbar baskraft till nätet”, säger Martin Edlund.