Varmt och skönt i husen - och med mycket små förändringar av fjärrvärmepriset i Helsingborg och Ängelholm under 2022. Foto: Johan Lilja.

 

Svensk Kraftnät bör omgående ta efter den finska frivilliga modellen med förvarning till storanvändare av el om att minska sin elförbrukning för att minska risken för nedsläckning vid effektbrist. Den uppmaningen riktar Fastighetsägarna till Svenska Kraftnät.

Elbolag i södra Sverige uppmanar sina kunder att minska elförbrukningen för att undvika risken för en nedsläckning av elnätet i samband med att kärnkraftverket i Oskarshamn stängs för underhåll.

– Risken för en nedsläckning av elnätet ökar nu i södra Sverige. Samtidigt finns goda möjligheter att undvika en nedsläckning genom att storförbrukare frivilligt drar ned extra mycket på elanvändningen genom att de får en förvarning från Svensk Kraftnät. En sådan modell finns redan i Finland och borde genast införas i Sverige, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Svenska Kraftnäts finska motsvarighet FinGrid, har inrättat ett frivilligt system för att minska risken för bortkoppling av el. Fastighetsägarna vill nu se att ett liknande system införs i Sverige.

– I Finland kan stora elanvändare anmäla sig till ett frivilligt system, där de via sms får en varning om att det finns risk för bortkoppling och då snabbt kan stänga sin verksamhet för att undvika en total nedstängning av elnätet, säger Rikard Silverfur och fortsätter.

– Fastighetsbolag kan många gånger snabbt minska sin elförbrukning genom att dra ned på effekten i i olika system. Men det förutsätter att man får förvarning från Svenska Kraftnät. I ett ansträngt läge behöver alla åtgärder vidtas, därför vill vi att den finska modellen införs även i Sverige, säger Rikard Silverfur.