Jonas stenbeck

Efter påskhelgen sjönk temperaturerna på nytt i hela landet. Det i kombination med mindre vindkraft gör att elpriserna stigit något. Som alltid är vädret ombytligt under april, våren kan göra ett snabbt intåg, och då sjunker elpriset igen. Snart väntas även vårfloden komma igång, vilket fyller på vattenkraftens magasin. Förra året skedde detta i mitten av april, men det är fortfarande osäkert när årets vårflod kommer igång.

Elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool (exklusive påslag och moms) landade för mars på 56,6 – 63,4 öre/kWh i alla elområden. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ser ut att förbättras under april.

En av Vattenfalls meteorologer, Mikael Thur, kommenterar förloppet:
– Det finns fortfarande mycket snö i fjällområdena, vilket skapar goda förutsättningar. När nederbörden består alltmer av regn så kommer vattenmagasinen att fyllas på. Den något kyligare starten av april innebär att den årliga vårfloden blir en aning försenad och det är fortfarande osäkert hur stark den kommer att bli. Så fort kylan släpper och vårfloden startar kan våren göra sitt intåg, välbehövligt efter en långdragen vinter med återkommande köldtoppar.

Just nu är tillgängligheten i kärnkraften i Norden 87 procent av installerad effekt och kärnkraftverket Olkiluoto 3 i Finland avslutar sin årliga revision med service och underhåll den 20 april. I Sverige inleds revisionen av Oskarshamn 3 den 6 april.

Geopolitiska oroligheter och striderna i Mellanöstern har fortsatt påverkan på elmarknaden. Milda väderprognoser i Europa, bra fyllnadsgrad i gaslager efter vintern samt en stark dollar är dock faktorer som begränsar uppgången av elpriset just nu.

– Det är många faktorer som påverkar elpriset och gör att det kan svänga snabbt. Om man vill ha kontroll och vill veta kostnaden för varje månad kan fastprisavtal vara ett bra alternativ nu till våren. Har du ett rörligt elprisavtal är det fortsatt bra att vara aktiv och hålla koll på energianvändningen. För dig som vill producera egen el, så är det säsong för att börja installationen av egna solpaneler, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Mars 2024 (medelspotpris) Mars 2023 (medelspotpris)
Elområde 1, Norra Sverige 56,60 öre/kWh 56,49 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige 56,60 öre/kWh 56,49 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige 59,47 öre/kWh 80,62 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverige 63,36 öre/kWh 91,79 öre/kWh