El till inköpspris är vilseledande enligt Konsumentverket. Här förklarar vi varför och tipsar om de tre frågor du bör ställa för att inte bli lurad.

”El till inköpspris”, ”elpris utan påslag”, ”el till flatratepris” och liknande. Det är exempel på erbjudanden som du ska se upp med. Det låter bra. Det låter billigt. Priset per kilowattimme är oftast riktigt lågt. Men din kostnad i slutändan blir lika ofta betydligt högre. Här är varför.

Höga avgifter kommer till

Det där fina priset du får är bara priset för själva elen. Och själva elen är faktiskt bara en liten del av kostnaden på din elräkning. Allt det här kommer till:

  • Moms
  • Elcertifikatsavgift
  • Månadsavgift
  • Elbolagets påslag

Moms och elcertifikatsavgift har alla. Storleken på månadsavgift och påslag däremot bestämmer varje elbolag själv.
Har du gissat rätt vilken poängen är nu?
Visst har du det: de som erbjuder billig ”el till inköpspris” lägger oftast på en riktigt hög månadsavgift och/eller ett stort påslag. Och du som kund får en obehaglig överraskning när elräkningen kommer.

3 frågor för att inte bli lurad

Dessbättre kan du skydda dig från att bli lurad. Här är tre frågor du alltid ska ställa när någon vill sälja på dig ett elavtal:

1) Vilket är jämförpriset?

I jämförpriset måste alltid hela kostnaden finnas med från början, inklusive alla tillägg till själva elpriset. Med jämförpriset ser du vad du verkligen får betala. Alla elhandelsbolag är skyldiga att ange jämförelsepris.

2) Är ni Schysst Elhandel-märkta?

Schysst Elhandel är branschens egen certifiering med 18 olika krav på tydlig och ärlig information. Bara seriösa elhandelsbolag klarar kraven (vi på Skånska Energi var ett av de första i Sverige). Med Schysst Elhandel är du alltid trygg.

3) Vilka avgifter tillkommer?

Kräv svar på vilka avgifter som tillkommer på fakturan utöver själva elpriset. Fråga särskilt efter månadskostnaden och jämför med andras. Till exempel med vår: Skånska Energis månadsavgift är för närvarande 35 kronor.

Vilseledande enligt Konsumentverket

Att el till inköpspris och liknande är oschysst och vilseledande, det har vi tyckt länge. Nu har vi (äntligen) fått medhåll av Konsumentverket, som i en aktuell granskning gör bedömningen att ”den marknadsföring av elavtal till inköpspris som sker idag är vilseledande och otillbörlig, vilket betyder att den inte följer lagen.” Ord och inga visor.

Vi hjälper dig!

Har du frågor eller funderingar kring att välja eller byta elavtal? Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen och syna bluffarna från oseriösa aktörer. Och om du vill så hjälper vi dig gärna hitta ditt bästa elavtal med 100 % grön el. Hos får du alltid en personlig el-kontakt!