Amerikanska bilister som hoppas på en sista resa före Labor Day-helgen och skolstarten hittar pumppriser som har stigit till sitt högsta nivå i år på grund av snävare bensinleveranser.

Konsumenter brukar få en paus från högre bränslekostnader när toppsemesterresan avtar. Men stark efterfrågan och en serie raffinaderiavbrott har drivit upp den nationella genomsnittliga detaljhandelspriset till 3,86 dollar per gallon på tisdag, enligt American Automobile Association – 7 % högre än för en månad sedan. I Kalifornien och Washington har priserna stigit över 5 dollar per gallon.

Nationala detaljhandelsbensinpriser kommer att uppgå till 3,90 dollar per gallon i månaden, förutspår analytiker vid Goldman Sachs.

Martin Jones, en semesterfirare från Massachusetts, fyllde sin Toyota Corolla under en sightseeingtur till Washington, D.C., på tisdag. Jones sa att han var lättad över att priserna inte var nära 5 dollar per gallon-nivån från förra sommaren.

”Annars kommer jag inte att kunna göra långa bilresor som denna så lätt”, sa Jones.

Detaljhandelspriser i den amerikanska Midwesten steg med upp till 21 cent per gallon i Ohio och 16 cent i Michigan under den senaste veckan på grund av tidigare än väntat underhåll vid ett BP-raffineri i Whiting, Indiana.

Irving Oils 320 000 fat per dag oljeraffineri i New Brunswick, Kanada, och Deltas 185 000 fat per dag oljeraffineri i Trainer, Pennsylvania, kommer att vara stängt under stora delar av september och oktober, vilket påverkar cirka 9 % av den produkt som levereras i sina regioner.

”Det är ganska onormalt att se priserna stiga” vid den här tiden på året, säger Patrick De Haan, chef för petroleumanalys på prisspåraren GasBuddy.com. ”Vi brukar se priserna sjunka när vi går in i hösten.”

Veckovisa amerikanska bensinlager har förblivit under den femårsgenomsnittliga nivån av lager under hela detta år, vilket skapar förutsättningar för pristoppar om raffineringskapaciteten störs. Totala amerikanska bensinlager i månaden föll till 216,4 miljoner fat, den femte nedgången på sex veckor, enligt amerikanska regeringsdata.

Samtidigt har rekordhöga värmenivåer i Texas troligen lett till en kraftig 2-procentig nedgång i amerikanska raffinaderiers produktutbyte under de senaste veckorna, noterade Goldman Sachs på söndag. Små förändringar i utbytet adderas ofta upp till en betydande minskning av produkttillgängligheten, tillade banken.

Hurrikansäsongen är fortfarande framför oss med den amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) som förra veckan höjde sin prognos för stormar på grund av delvis rekordvarma havstemperaturer. Orkaner kan resultera i skador på eller stängning av amerikanska oljeraffinaderier, särskilt längs Gulfkusten.