Nu inleds transporterna av de vindkraftverk som ska resas på Blakliden och Fäbodberget strax utanför Fredrika. Under fyra intensiva månader kommer omkring 800 komponenter att färdas från hamnen i Holmsund till Västerbottens inland. Tillsammans kommer de 84 vindkraftverken att bilda Vattenfalls hittills största landbaserade vindkraftpark.

Nyligen inleddes transporterna av de cirka 800 komponenterna till de 84 vindkraftverk som ska resas i vindkraftpark Blakliden Fäbodberget, i Åsele och Lycksele kommuner. Majoriteten av transporterna kommer att gå från Holmsund via Nordmaling och Norrfors. Några av de större transporterna kommer att från hamnen i Holmsund ta vägen genom Gräsmyr innan de fortsätter genom Nordmaling och Norrfors. För att inte överbelasta vägen och för att begränsa störningar i trafiken kommer transporterna gå i intervaller med en till två timmars mellanrum. Transporterna kommer att pågå mellan juni och oktober.

– Det är otroligt glädjande att vi äntligen är igång med transporterna. Det kommer att bli en ökad mängd tung trafik på vägarna under denna period, men vi försöker att minimera störningar så mycket som möjligt, säger Kristoffer Arnqvist, Vattenfalls projektledare för vindkraftsprojekt Blakliden Fäbodberget.

210611-vattenfall-116.jpg

Vindkraftverken transporteras i delar på specialbyggda trailers. De största transporterna är de 67 meter långa bladen till vindkraftverken. Delarna läggs på en upplagsyta och monteras sedan på plats på sina respektive positioner. Vattenfall räknar med att man kan börja resa och montera vindkraftsturbinerna i början av juli.

Det är det danska företaget Vestas som ansvarar för tillverkning, transport och resning av vindkraftverken. Vestas samäger vindkraftpark Blakliden Fäbodberget tillsammans med Vattenfall och AIP Management.