Som vi har blivit vana vid under 2020 så har även november bjudit på nya elprisrekord. Det gemensamma nordiska systempriset landade på 6,32 €/MWh, något som är det lägsta novemberpriset någonsin.

Områdespriserna varierade kraftigt. Lägst av de nordiska huvudstäderna kom Oslo med 4,64 €/MWh, medan Köpenhamn landade betydligt högre, på 35,71 €/MWh. Helsingfors och Stockholm landade på 27,62 €/MWh respektive 23,64 €/MWh.

Stora ändringar i väderbilden
För två veckor sedan kom de största nederbördsmängderna hittills under 2020 på en vecka. Det vatten som inte rann rakt ut i havet fyllde på de redan nästan fulla magasinen i hela Norden. Kortsiktigt ledde överflödet på vatten till stor press på spotpriserna och i kombination med mycket vindkraft blev pressen på priserna extra stor. Milda temperaturer gav dessutom minskad efterfrågan på el för uppvärmning. Förra veckan fick vi en ändring i vädret. Det blev torrare och under denna vecka har även temperaturerna sjunkit mot mer normala temperaturer. Sammantaget ger detta högre efterfrågan på el och minskad press på spotpriserna. Därför ser vi också ett skutt i spotpriset på 400 %.

Terminsmarknaden reagerar på vädret
Priset för leverans av el nästa år började gå uppåt i början av förra veckan, från bottennivåer på 11,75 €/MWh. Sedan dess har priset nästa fördubblats. Marknadsaktörernas förväntningar på resurssituationen för nästa år är sannolikt den viktigaste faktorn för denna prisuppgång. Tidigare väderprognoser har indikerat en mild och blöt decembermånad och att detta sannolikt skulle vara vintern ut. Nu har vi prognoser som öppnar upp för normalt eller kanske även lite kallare, torrare och mindre blåsigt väder i början av vintern – och det reagerar marknaden på.

Samtidigt som marknadsaktörerna läser stadigt mer vintriga väderprognoser så går även råvarupriserna upp, något som ger ytterligare stöd åt den prisuppgång vi ser just nu.

Veckans siffror:
Hydrologisk balans: + 22,4 TWh (- 3,1 TWh)

Systempris: 10,52 €/MWh (+ 8,42 TWh)

Terminspris YR-21: 20,50 €/MWh (+ 4,25 €/MWh)