Björn Larsson Rosvall/TT: Ringhals kärnkraftverk, norr om Varberg i Halland. Arkivbild.

 

Återstarten av kärnreaktorn Ringhals 4 försenas med tre veckor.Effekten blir större prisskillnader mellan elprisområdena, enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Återstarten av den reaktor som står stilla på Ringhals kärnkraftverk dröjer.

”Tidplanen har uppdaterats, och vårt besked är att återstarten flyttas från 31 januari till 23 februari”, säger Björn Linde, vd för Ringhals, i ett pressmeddelande.

Jag tror det kan få stor effekt, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Melin och Metis.

Priseffekt i februari
Ringhals 4 har varit ur drift i flera månader, sedan ett misstag gjort att den inte återstartades på rätt sätt efter sommarens underhåll.

Nu arbetar man med att återställa reaktorns tryckhållare.

”Reparationen är komplex att genomföra. Alla tillgängliga resurser arbetar hårt”, säger Björn Linde.

På terminsmarknaden, som bland annat ligger till grund för fastpriskontrakten, steg priset på februarikontrakten med 20-30 öre efter beskedet, enligt Christian Holtz.

Det ger väl en liten indikation framåt, säger han och fortsätter:
Sen beror det väldigt mycket på vädret och var du bor i landet.

Slår mot elområde 4
Förseningen av återstarten kommer att bidra till större prisskillnader mellan elprisområdena, säger Holtz.

Det är framför allt i södra Sverige som påverkan kommer att vara stor, allra mest i område 4.Om det dessutom blir en kall och vindstilla period blir effekten på elpriserna ännu större.

”Ökar vår känslighet”
Just nu är två av våra kanske viktigaste reaktorer tillfälligt nedstängda.

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3, som står för ungefär en tredjedel av den svenska kärnkraftselen, kopplas bort från elnätet nästa fredag, den 9 december.

Det planerade stoppet förväntas pågå under nio dygn.Ringhals 4 fyller en viktig teknisk funktion i systemet, enligt Christian Holtz. Utan reaktorerna ökar vår känslighet för vädrets makter, säger han. Det här kommer att få en ganska påtaglig negativ prispåverkan ur ett elanvändarperspektiv.

/TT