Just nu ligger temperaturen i landet cirka 1- 4 grader under det normala, förra året samma vecka var det ännu kallare. Trots det är elpriset sju gånger högre än förra året. Enligt elbolaget Bixias elprisrapport kommer genomsnittspriset för veckan hamna på cirka 45 öre per kWh att jämföra med samma period förra året då det låg på drygt 6 öre.
Det är många faktorer som påverkar elpriset. Till stor del styrs det av vädret – ju kallare temperaturer desto mer el använder vi. Vid ansträngda effektlägen främst vintertid är en skillnad i temperatur mer viktig när efterfrågan stiger och priset går upp. På våren och sommaren är värmen inte lika avgörande då elanvändningen är låg. Trots att vi nu har ungefär samma temperatur som förra året och producerar mer el i Norden, är priset på el alltså mycket högre.
– Det beror till stor del på att exportmöjligheterna har förändrats. Sedan den havsbaserade strömkabeln Nordlink, mellan södra Norge och nordvästra Tyskland, togs i drift i slutet av förra året har vi kunnat exportera mer el från Norden till kontinenten där priserna är högre. Det gör också att incitamenten att producera för vattenkraftsproducenterna ökar, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
I länder som Tyskland och Holland styrs elpriset i mycket högre utsträckning av bränslepriserna på kol och gas.
– De högre bränslepriserna har medfört ett högre elpris på kontinenten, och med ökade exportmöjligheter produceras också mer el från vattenkraftverken än det gjorde samma period förra året då elpriset var extremt lågt även i Europa. Då var bränslepriserna väldigt pressade till följd av corona, lågkonjunktur och oljepriskrig, säger Johan Sigvardsson.
Ytterligare en förklaring till att priset är så mycket högre nu än förra året är tillgången på vattenkraft.
– Förra året hade vi extrema mängder snö och vatten i våra nordiska magasin, så ser det inte ut idag när läget har normaliserats. Trots att vårfloden så smått har börjat är den inte alls lika intensiv som förra året och producenterna har mycket bättre kontroll, säger Johan Sigvardsson.