Nasdaq First North-listade SaltX Technology har ingått ett avtal om partnerskap med det australiensiska företaget Calix Limited, som utvecklar en banbrytande teknik för kalcineringsprocesser. Avtalet innebär att de båda bolagen tillsammans ska utveckla en laddningsreaktor för att optimera SaltX energilagringslösning med en ny skalbar teknik.

Reaktorn kommer att installeras vid SaltX pilotanläggning i Stockholm och med en komplett optimerad lagringslösning anpassat för SaltX teknik och nanocoatade salt. Reaktorn beräknas vara klar för testning och verifiering under 2021.

”Vi är stolta över att ha en kompetent partner som Calix för att optimera SaltX EnerStore ytterligare. Calix är leverantör av förstklassiga lösningar och jag är övertygad om att detta är början på ett lovande långsiktigt samarbete. Vi har nu säkrat en skalbar teknik för laddningsteknologin.” säger Carl-Johan Linér, VD för SaltX Technology.

I december i fjol tillkännagav SaltX samarbetet med en ledande leverantör av fluidiserad bäddteknik, Sumitomo SHI FW, för att bygga en urladdningsreaktor på 100 kW till SaltX nya pilot i Stockholm.

”Vi är mycket nöjda med att arbeta med SaltX och deras energilager som har stor potential för lösa energilagringsproblemetiken och möjliggöra ett fossilfritt energisystem.” säger Phil Hodgson, VD och koncernchef för Calix.

Calix kommer att förse energilagringslösningen med en laddningsreaktor.

Den nya 200 kW-laddningsreaktorn är baserad på ritningar av Calix banbrytande elektriska kalcineringsteknologi. Reaktorn kommer att anpassas och optimeras för SaltX nanocoatade salt. Inledande tester med det nanocoatade saltet har genomförts i mindre skala hos Calix med lovande resultat.

Installationen av laddningsreaktorn kommer att ske under sommaren 2021 och därefter kommer piloten bli ett komplett system med både en urladdnings- och laddningsreaktor.

Syftet med samarbetet är att skala upp tekniken ytterligare i en andra fas.