Det senaste halvåret har elpriserna skenat, och på ett år handlar det om dubbelt så dyra elkostnader eller ännu mer. Det har flera bakomliggande orsaker, bland annat mindre vatten i kraftmagasinen men också det faktum att den svenska marknaden i allt större grad hänger ihop med kontinenten och de ännu högre priserna där. Vart de tar vägen på lite sikt är därmed vanskligt att sia, men en hel del talar för fortsatt höga priser framöver, framför allt i södra Sverige.

Kan få fler effekter
Perfekt läge för att investera i solceller på villataket, alltså. Eller? Ja, i många fall.

Det är kanske inte elpriset man ska räkna på, kortsiktigt. Men det ökar förmodligen värdet på huset, säger Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten.

Många andra faktorer väger in, som vilka skatter och avdragsregler som gäller framöver. Vad du får betalt för överskottselen med mera. Elpriset kommer förmodligen att röra sig upp och ner.

Men om det höga elpriset består och andra faktorer är oförändrade. Ja, då är kalkylen glasklar.

Det är klart att det blir en mycket bättre kalkyl när priset är högt, tyvärr, säger Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på intresseföreningen Villaägarna.

Ökat intresse
Branschföreträdare är förstås ännu mer positiva. Enligt Erik Martinson, vd på solcellsinstallatören Svea Solar, sänker ett dubblat elpris återbetalningskalkylen från cirka tio till sju år, räknat på en snittanläggning som kostar runt 140 000 kronor för ett normalstort villatak. Det höga elpriset ihop med ett allmänt ökat miljötänk har fått många husägare att göra slag i saken, enligt Erik Martinson.

Den här hösten har trycket verkligen ökat, säger han.

Elin Larsson på Energimyndigheten tror också att andra värden än bara pengarna som spelar in.

För somliga är det kanske inte kostnaden i sig, utan att det är andra värden som styr, säger Elin Larsson om just klimataspekten att producera sin egen el.

Men det finns en del att fundera kring innan det är dags att slå till. Hur är skicket på taket? Om det behöver bytas, lagas tidigare än solcellsanläggningens livslängd blir det onödigt dyrt, tipsar Malte Rungård, byggnadstekniker på Villaägarna. Kanske är det också mer kostnadseffektivt att fixa bergvärme, sätta in värmepumpar eller att isolera huset än att köpa solceller.