Produktionen lyfte till rekordnivå, men första kvartalet slutade med en brakförlust för den norska ojle- och gaskoncernen Equinor.

Equinor redovisar en nettoförlust på 710 miljoner dollar (motsvarande 7 miljarder kronor) för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1,71 miljarder dollar under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Olje- och gaskoncernen Equinor skrotar produktionsmålet för 2020. Arkivbild.

Det underliggande rörelseresultatet halverades till 2,05 miljarder dollar för årets första kvartal, mot 4,19 miljarder dollar ett år tidigare. Nedgången ligger i linje med analytikernas förväntningar.

Resultatet påverkades av en kraftfull och snabb reaktion på covid-19-pandemin, fallet för råvarupriser och den stora osäkerheten på marknaden, skriver Equinor i ett pressmeddelande.

Under kvartalet har Equinor inlett ett besparingsprogram som ska dra ned kostnaderna med 700 miljoner dollar under 2020. I samband med kvartalsrapporten skrotar Equinor nu sitt mål om att öka produktonen med 7 procent för 2020, sedan Norge anslutit sig till en uppgörelse om produktionsminskningar med Opec-länderna, Ryssland och andra stora oljeländer.