Anna Collin

Enbart eldrivna fordon är ett mål för Ringhals, som i dagarna fått Sveriges första eldrivna ledningsbil på plats vid kärnkraftverkets brandstation.

– Att just vi är först ut i landet beror på att vi jobbar inom ett begränsat område som passar räckvidden för dagens elbilar: 15 mil kan vi köra på en laddning. Men utvecklingen går snabbt och inom ett par år är det fullt möjligt att vi kommer se räddningstjänster i stadsmiljö följa efter, säger Fredrick Carlstein, utvecklingsingenjör inom brand och räddning på Ringhals.

Rullar på egentillverkad kärnkraftsel

Ringhals mål är att alla bilar i den egna flottan ska vara eldrivna 2026, det gäller även specialfordon. Goda förutsättningar att ladda fossilfri kärnkraftsel finns ju, laddningsstolpen står ett stenkast från reaktorn.

– Vi ser egentligen bara fördelar med övergång till elbil: servicekostnader och serviceintervaller minskar, vi slipper hantering med diesel och inte minst de utsläpp den dieseldrivna föregångaren orsakat, säger Fredrick Carlstein.

Kluriga lösningar

Ledningsbilens interiör har anpassats för att passa ett kärnkraftverks specifika behov: här finns förvaring för utrustning som mäter radioaktivitet, gaser och nuklider, lättåtkomliga utrymmen för skyddskläder, ritningar och avspärrningsmaterial med mera.

Här finns också egna kluriga lösningar: bakluckans innerpanel har försetts med infällda spotlights som ger bra arbetsbelysning när luckan i uppfällt läge blir ett litet tak som skyddar mot västkustens ibland blöta väder. En utdragbar hurts för ritningar blir arbetsbord och har dessutom försetts med en whiteboard som förenklar ledningsarbetet.

Esbjörn Strömberg är platschef för Falck Räddningstjänst, som sköter det operativa räddningsarbetet på Ringhals. Det är han och hans räddningsbefäl som kommer köra bilen:

– I första hand arbetar vi på kärnkraftverket, men vi bistår även Räddningstjänsten Väst vid utryckningar i Ringhals närområde. Att vi får vara först ut med en helt eldriven ledningsbil ligger helt i linje med det miljömål Ringhals och Falck delar: att köra eldrivna bilar, säger Esbjörn Strömberg.

Efter sondering av marknadens elbilar föll valet på en Mercedes Vito som uppfyller de krav på utrymmen och prestanda som Ringhals räddningstjänst ställer på en ledningsbil. Blåljus, kommunikationsutrustning med mera drivs av ett separat batterisystem. SVOP AB i Trollhättan stod för ombyggnationen.