Finska företaget Fortum (FORTUM.HE) hoppas fortfarande kunna sälja sina ryska tillgångar och få kompensation för deras beslagtagande av Kreml genom skiljeförfarande, berättade dess verkställande direktör för Reuters.

Fortum är ett av några få företag vars tillgångar har placerats under ”tillfällig kontroll” av Moskva som svar på Europeiska unionens sanktioner sedan starten av Rysslands krig i Ukraina, vilket ledde till att över tusen västerländska företag lämnade Ryssland.

Under andra kvartalet skrev Fortum av hela värdet – 1,7 miljarder euro (1,9 miljarder dollar) – av sina sju termiska kraftverk och en portfölj av vind- och solkraftsanläggningar i Ryssland, efter att Moskva placerade dem under sin kontroll genom presidentdekret i april.

”Vi har fortfarande juridisk äganderätt till verksamheterna, men vi får ingen information, utdelning eller återbetalning av lån därifrån,” sa VD Markus Rauramo i sin första intervju om ämnet.

”Vi försöker fortfarande sälja dem,” tillade han.

Rauramo gav inte ytterligare detaljer om detta, men sa att Fortum hade varit i avancerade samtal med en potentiell köpare för tillgångsportföljen, som han beskrev som ”välinvesterad, lönsam, effektiv och det bästa som finns i Ryssland.”

Innan beslaget hade Fortum och dess obekanta potentiella köpare presenterat sina planer för den ryska regeringskommission som ger tillstånd för försäljning av utländskt ägda tillgångar.

Istället för att godkänna affären tillkännagav Ryssland beslaget, vilket kom som en överraskning och utan varning, sade Rauramo.

Att hitta rätt köpare är avgörande, har experter och ledare för företag som framgångsrikt lämnat Ryssland berättat för Reuters, där nära relationer till regeringsföreträdare ses som en verklig fördel.

President Vladimir Putins beslut om beslagtagande publicerades sent den 25 april och ny ledning tog över den ryska enheten, PAO Fortum, följande lunchtid.

Fortum har inlett rättsliga processer för att söka kompensation för beslagtagandet baserat på internationella investeringsskyddsavtal som Ryssland har undertecknat, sa Rauramo och tillade att skiljeförfarandet skulle börja nästa år.

”Vi siktar på att få tillbaka värdet av våra tillgångar och vi tror att vi kommer att få någon form av kompensation,” sade han.

Fortums verksamheter i Ryssland har även lämnat dem med en annan olöst rättslig tvist – med deras långvariga nordiska partner inom vindkraft, Vestas (VWS.CO).

Samtidigt kommer Fortum att fokusera på sin nya strategi som är inriktad på ren nordisk energi där Rauramo ser ”stora tillväxtmöjligheter”. Företaget kommer att sikta på att öka produktionen av förnybar energi och samtidigt undersöka nya möjligheter som syntetiskt väte.