Karlshamnsverket är mest förknippat med Effektreserven, en resurs för Svenska Kraftnät att ha i bakfickan om det skulle uppstå effektbrist i Sverige. Nu har kraftverket dessutom ett ramavtal om den nya stödtjänsten snabb frekvensreserv (FFR). Avtalsperioden är juni-september 2020 med option om förlängning till och med april 2021.

Utvecklingen av nya stödtjänster blir allt viktigare ju mer väderberoende elproduktion som byggs i det svenska elsystemet. Elproduktion från t ex vindkraft går inte att planera som vattenkraft och kärnkraft, vilket skapar utmaningar för systemoperatören Svenska Kraftnät att hålla balans i elsystemet.

Eftersom el är en vara som förbrukas i samma stund som den produceras, måste det finnas balans mellan produktion och förbrukning. Om till exempel förbrukningen går ned, så måste även elproduktionen göra det. För att elsystemet ska fungera måste frekvensen i elnätet ligga runt 50 Herz. För stor avvikelse försämrar el-kvaliteten. I värsta fall kan det leda till stora strömavbrott.

”Vårt anbud från Karlshamnsverket handlar om driften av en elpanna”

Kapacitetsmarknaden för FFR, snabb frekvensreserv, är helt nyutvecklad. Svenska kraftnät har tillsammans med övriga nordiska systemansvariga konstaterat att elsystemet vid drifttimmar med mindre tillgång till rotationsenergi (också kallat svängmassa) inte klarar bortfall av största produktionsenhet utan att frekvensen riskerar att sjunka under 49,0 Hz. FFR är en mycket snabb reserv med aktivering inom cirka en sekund.

– Vårt anbud från Karlshamnsverket handlar om driften av en elpanna, som förser kraftverket med ånga när vi inte ligger i produktion. När elpannan körs i FFR-drift kommer en brytare automatiskt att slås ifrån och elpannan stängs av när nätfrekvensen går under 49,5 Hz. Frånslaget sker på mindre än en halv sekund, säger Henrik Svensson, kraftverkschef på Karlshamnsverket.

– Mycket förenklat innebär FFR-tjänsten att vi avbryter vår elförbrukning när elproduktionen inte håller jämna steg med förbrukningen, vilket kan uppstå t ex sommarnätter och helger när det är mycket vind, förklarar Henrik Svensson.

Svenska kraftnät har också meddelat att Karlshamnsverket block 2 och 3 är pre-kvalificerade för att delta på såväl den nordiska som den svenska marknaden för aFRR automatisk reserv för frekvensåterställning.

För mer information; kontakta Torbjörn Larsson, press officer, Uniper Sweden, tfn 070-637 32 77