När du sitter på hemmakontoret dag efter dag och hör höstregnet smattra mot rutorna behöver du en ljuspunkt: Vad sägs om en titt på elräkningen? Hela 60 % rabatt på elpriset i oktober, jämfört med i fjol! Den siffran är ett rekord. Detta är faktiskt det lägsta oktoberpris vi har haft någonsin.

Det nordiska systempriset hamnade på galet låga 14,63 €/MWh. Bor du i norra Norge är priset ytterligare 5 € lägre per megawattimme. Bor du i Finland eller södra Sverige är priset där 10–15 € högre per megawattimme än genomsnittet i Norden – men du har ändå goda skäl att se glad ut. För även här heter rabatten duga: Prisnedgången ligger på hela 35–40 % jämfört med förra året.

Fulla magasin och mycket vind

Huvudorsaken till de låga priserna hittar vi i de snudd på sprängfulla vattenmagasinen i Norge. När dessa magasin håller på att svämma över måste allt vatten som kommer från ovan omedelbart skickas vidare direkt till strömproduktion.

Höstvädret gör dessutom att det är bra snurr på den enorma vindkraftpark som har byggts i Norden. Denna kombination leder till ett avsevärt högre utbud av el än det finns efterfrågan. Detta pressar priserna i botten.

Om systempriset inte bjuder på en stor överraskning före årsskiftet, kommer året som helhet bli det lägst prissatta året vi har haft i Norden. Hälften av årets månader har vi haft ett ensiffrigt pris (€), något som kan göra att genomsnittspriset hamnar under 12 €/MWh.

Covid färgar framtiden

Förutom spotmarknaden finns det en marknad för omsättning av kraft som ska produceras och förbrukas i framtiden. Denna kallas terminsmarknaden. Priserna på terminsmarknaden återspeglar summan av förväntningarna hos alla som handlar på kraftmarknaden.

Den senaste månaden har dessa marknadsaktörer visat att de tror på ett långvarigt utbudsöverskott: Priset för nästa år är i nivå med det vi såg i slutet av mars, då covid-läget var som mest intensivt och åtgärderna som mest omfattande.

Men finns det inga signaler som kan dra upp priserna igen? Det är svårt att få syn på sådana just nu, men det finns några:

  • Finansmarknaderna väntar på ett gediget stimulanspaket från USA, det kan komma direkt efter valet nu i november.
  • Ett nytt covid-19-vaccin är i antågande, men det är oklart hur effektivt det är och när det eventuellt kommer.
  • Klimatåtgärderna i EU:s ”Green Deal” kan ge en enorm boost för många sektorer i hela Europa, samtidigt som priset på klimatkvoter kan gå upp drastiskt.

Detta är alltså några av faktorerna som kan ge elpriserna ett lyft, men de förändrar inte den större bilden. Där är aktörerna på marknaden tydliga i sina förväntningar om att vi kommer att få se låga energipriser även de närmaste åren.