ALEC Energys General Manager James Stewart.

Azelio har erhållit en första kommersiell order på sitt energilager från det Dubaibaserade projektutvecklingsbolaget ALEC Energy. Därmed når Azelio en viktig milstolpe i industrialiseringen av sin unika energilagringsteknik. Energilagret ska ingå i ett mindre system i fas IV av en av världens största solparker, Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Complex i Dubai.

Denna strategiskt viktiga order för Azelio sker på kommersiella villkor och återspeglar att den är för en enhet. Azelios energilager TES.POD® ska ingå i ett system som försörjer ett besökscenter i fas IV av Mohammed bin Rashid Al Maktoum (MBR) Solar Complex med energi. Utöver Azelios lagringslösning kommer systemet även att bestå av bland annat solceller och litiumbatterier. Azelios TES.POD® ska användas för att göra solenergi tillgänglig under hela dygnet, medan batterier ska upprätthålla stabilitet i det lokala nätet.

MBR Solar Complex upptar en yta av 77 kvadratkilometer i Dubai, vilket är lika stort som Malmö stad. Noor Energy 1, som ägs av Dubai Electricity & Water Authority (DEWA), ACWA Power och Silk Road Fund, utvecklar för närvarande 950 MW solenergiteknik (fas IV) i solparken. MBR Solar Complex planeras att år 2030 ha en kapacitet om 5 000 MW.

Ordern på Azelios energilager kommer från ALEC Energy, en division inom Dubaibaserade ALEC Engineering and Contracting L.L.C (ALEC) med över 12 000 medarbetare. ALEC Energy är den ledande EPC-entreprenören för projektet.

”Detta är en viktig milstolpe för Azelio och vi är glada att nå den tillsammans med ALEC Energy. Genom att finnas på plats i världsledande MBR Solar Complex kan vi visa upp vår lösning för viktiga målgrupper och illustrera hur vårt energilager för dygnsutjämning kan göra solenergi och andra förnybara energiresurser tillgängliga dygnet runt till en attraktiv kostnad”, säger Azelios VD Jonas Eklind.

”Energilagring för dygnsutjämning är en viktig komponent i övergången från fossil till förnybar energi och en nyckel till tillförlitlig tillgång till ren energi dygnet runt. ALEC Energy är stolta över att vara pionjärer med Azelios teknologi i detta system”, säger ALEC Energys General Manager James Stewart.

Azelio och ALEC Energy undertecknade nyligen en avsiktsförklaring om 49 MW installerad kapacitet av Azelios energilager till 2025, som planerats att inledas med ett mindre kommersiellt projekt. ALEC Energy installerar även Azelios verifieringsprojekt i Abu Dhabi som genomförs tillsammans med Masdar och Khalifa University.