Forskare i USA har uppnått netto energivinst i en fusionsexperiment för andra gången sedan december i strävan att hitta en ren energikälla, enligt Lawrence Livermore National Laboratory.

Forskare vid det Kalifornien-baserade laboratoriet upprepade genombrottet i fusionstoppning i ett experiment vid National Ignition Facility (NIF) den 30 juli som producerade en högre energiutbyte än i december, sa en talesperson för Lawrence Livermore på söndagen.

De slutgiltiga resultaten analyseras fortfarande, tillade talespersonen.

Fusion är en reaktion där två atomkärnor kombineras för att bilda en tyngre kärna och frigör en enorm mängd energi. Forskare har känt till att fusion driver solen i cirka ett sekel och har strävat efter att utveckla fusion på jorden i årtionden, i jakten på en obegränsad ren och säker källa till energi för att bidra till att minska klimatförändringarna.

Om teknologin kring fusionsexperiment vidareutvecklas kan den användas för att producera energi på industriell skala.

USAs energidepartement kallade det ”ett stort vetenskapligt genombrott som har tagit årtionden att uppnå och som kommer att öppna vägen för framsteg inom nationell försvar och framtidens rena energi”.

Forskarna riktade en laser mot en bränsleplupp för att smälta samman två lätta atomer till en tätare kärna och frigöra energi.

Detta experiment uppnådde kortvarigt det som kallas för fusionstoppning genom att generera 3,15 megajoule i energiutbyte efter att lasern levererade 2,05 megajoule till målet, enligt energidepartementet.

Med andra ord producerade det mer energi från fusion än den laserenergi som användes för att driva det, sade departementet.

Nukleära forskare utanför laboratoriet sade att prestationen kommer att vara en viktig milstolpe, men att det krävs mycket mer forskning innan fusion blir kommersiellt hållbar.

”Jag är upphetsad. Och jag tror verkligen att fusion kommer att spela en stor roll i vår energiframtid”, sade Troy Carter, en fysikprofessor vid University of California, Los Angeles, till Reuters.