95 procent av aktörerna inom elförsörjningen har upprättat beredskapsplaner. I planerna ska framgå hur verksamheten ska bedrivas vid höjd beredskap och krig. Beredskapsplanerna är ett led i arbetet för att stärka elförsörjningens förmåga för kris, höjd beredskap och krig.

Den 25 september 2023 beslutade Svenska kraftnät, som elberedskapsmyndighet, att aktörer inom elförsörjningen ska upprätta beredskapsplaner. I ett första skede berör beslutet 188 aktörer som producerar eller distribuerar el.

179 av 188 aktörer har följt beslutet
Aktörerna fick till den 30 september 2024 på sig att upprätta planerna. 179 av 188 aktörer, motsvarande 95 procent, har rapporterat in att de har följt beslutet, vilket innefattar att genomföra förmågeinventeringar såväl som att upprätta beredskapsplaner.

Svenska elförsörjningen ska stärkas och förberedas för kris, höjd beredskap och ytterst krig
– Beslutet om att upprätta beredskapsplaner fattas som en elberedskapsåtgärd. Syftet är att förbereda aktörernas respektive organisationer för att kunna verka vid höjd beredskap och krig. Det arbete som gjorts är förmågehöjande för hela den svenska elförsörjningen säger Erik Nordman, säkerhetschef vid Svenska kraftnät.

Genom beredskapsplanerna stärks såväl den egna organisationens som hela elförsörjningssystemets robusthet och förmåga att hantera höjd beredskap och krig. Planeringen kommer också att stärka elaktörernas förmåga att hantera fredstida kriser.

Svenska kraftnät arbetar även med andra åtgärder för att höja förmågan och stärka elförsörjningen. Civilplikt inom elförsörjningen har aktiverats av regeringen och där planerar Svenska kraftnät för att kunna utbilda 1 000 personer under perioden 2025-2028 – en viktig första förstärkning.

Svenska kraftnät ska också stärka reparationsberedskapen genom att bland annat utveckla och öka lagerhållningen av materiella förstärkningsresurser.