Anders Ygeman Energi- och digitaliseringsminister Infrastrukturdepartementet

Den 1 december öppnar en helt ny marknadsplats för effektflexibilitet i Stockholmsregionen – sthlmflex. Den invigs under ett digitalt seminarium, med bland andra energiminister Anders Ygeman och Stockholms finansborgarråd Anna König-Jerlmyr bland talarna.

– Vi måste förbereda oss för framtiden där vi kommer att behöva ett mer dynamiskt elsystem samtidigt som det måste bidra till att vi bättre kan möta elektrifieringen av Stockholmregionen. Nu lanserar vi marknadsplatsen för effektflexibilitet, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Vill du vara med?

När: 1 december 2020, klockan 09.30-10.00

Anmäl dig här: Webbinarium: Ny marknadsplats ökar kapaciteten i Stockholms elnät (magnetevent.se, webblänk öppnas i ny flik)

Sthlmflex är ett stort kliv på Stockholms elektrifieringsresa. Elmarknaden öppnar för nya aktörer att bidra med effektflexibilitet och blir ett viktigt redskap för att hantera den rådande kapacitetsbristen i regionens elnät. Den första fasen är ett FoU-projekt som drivs av Svenska kraftnät tillsammans med regionnätsföretagen Ellevio och Vattenfall Eldistribution.

Lanseringen sker digitalt och medverkar gör:

  • Anders Ygeman, energiminister (S)
  • Anna König Jerlmyr, finansborgarråd (M) i Stockholms Stad
  • Johan Lindehag, vd, Ellevio
  • Annika Viklund, vd, Vattenfall Eldistribution
  • Niclas Damsgaard, chefsstrateg för Elmarknad, Svenska Kraftnät