Så sänker du ditt klimatavtryck

Majoriteten inser att vi måste förändra vårt dagliga beteende för sänka våra utsläpp och bidra till att hålla den globala uppvärmningen till 1,5°C. Du kan inte göra allt men om vi som ansvarsfulla individer gör flera små förändringar och kanske någon större, kommer både vår planet och även din egen plånbok att må mycket bättre.

Men vad kan du göra? Här kommer lite tips och förslag på förändringar. Många är enkla och inte särskilt betungande medan några kan vara lite jobbigare och mer omvälvande.

De är inte skrivna i någon särskild ordning och undertecknad tar inget ansvar för det föreslagna utfallet men använder jag använder många av tipsen dagligen. Tex kör jag en dieselbil men tankar bara Neste My Förnybar Diesel då mitt arbete kräver många långresor men nu när riktig snabbladdning (150kW eller mer) börjar bli mer vanligt så kommer nästa bil att bli en elbil. Dessutom tar jag gärna tåget, både i arbetet och privat, när det är ett rimligt alternativ. Tex är det helt suveränt att hoppa på nattåget och vakna upp i Åre eller Köpenhamn nästa dag!

På matsidan blir det mer och mer vegetariskt, tex har köttfärsen till fredagstacon bytts ut mot Anammas vegofärs och visst är det skönt att slippa matlagningen ibland och beställa hämtmat, extra bra känns det när vi hittar den på Karma.
Lycka till med att hitta just dina vägar till en lägre klimatpåverkan.

 • Kör du dieselbil, börja tanka Neste My Förnybar Diesel (HVO100). Det är en syntetisk diesel som minskar bilens koldioxidutsläpp markant. Till årsskiftet finns den på över 250 stationer hos OKQ8 runt om i landet (Bensinstationer | OKQ8) och andra kollegor i branschen har liknande drivmedel.
 • Behöver du verkligen äga en bil? Den är trots allt den största kapitalförstöraren för de flesta. Det finns många bra alternativ som exempelvis bilpooler och bildelningstjänster och många biluthyrningsföretag har bra erbjudanden både på helger och längre uthyrningar.
 • Fortsätt hemestra, det har ju gått utmärkt i snart två år. Om du ändå vill åka längre, prova att ta tåget eller bilen (om den går på el eller biodrivmedel) och gör resan till en del av semesteräventyret istället för en transportsträcka dit.
 • Slå av elapparater som står i standby-läge, t ex genom att ha dem kopplade till en förlängningsdosa med av/på-knapp. Undvik också att överladda din utrustning.
 • Byt ut lampor och julbelysningen till led. Många förespråkar timer till julbelysningen men har man ledlampor är det inte ovanligt att timern drar mer el än själva belysningen.
 • Ät mindre animaliska produkter och mer frukt och grönsaker. Välj gärna lokalproducerat och mat som är i säsong. Kika på kocken Paul Svenssons recept och både WWF Köttguiden samt Vegoguiden som har bra för tips om att äta bättre för planeten.När du handlar, välj miljömärkta produkter och kika efter olika husmorstips online istället för att använda kemikalier för att rengöra kök och badrum. T ex kan du använda bikarbonat till att göra rent ugnen, Hur städar man med bikarbonat? – Husmorstipset
 • Köp färre nya kläder, testa köpa second-hand om du inte redan gjort det eller laga ett plagg som gått sönder. Tex H&M har lagningstjänster och Nudie lagar trasiga Nudie-jeans gratis.
 • Skicka inte onödiga mail eller annat som tar upp datatrafik och avregistrera dig från maillistor du ändå inte läser. Bara Facebooks serverhall utanför Luleå kräver lika mycket energi som en större svensk stad.
 • Tvätta bilen i en biltvätt eller tvätthall. Tvättar du på garageuppfarten försvinner mycket tungmetaller och kemikalier ner i dagvattenbrunnen som sedan rinner ut i sjöar och hav. Visste du att nästan allt vatten i en modern biltvätt hos OKQ8 tas omhand, renas biologiskt och återanvänds.
 • Använd Karma eller någon liknande app för att handla billigare mat som annars skulle slängas och hjälp till att minska matsvinnet.
 • Hyr eller låna saker du sällan använder, tex trädgårdsredskapen till höststädningen, skidutrustningen som bara används på sportlovet, släpkärran eller varför inte husbilen till semestern.
 • Detta blir min sista krönika för 2021 och då det börjar närma sig december vill jag passa på att önska alla läsare en god jul och gott nytt år.

/Viktor Bergh OKQ8 Clean Energy