Det råder rekryteringsboom i energibranschen – och allt fler kvinnor söker sig till sektorn. För att locka, behålla och stötta all tillkommande kompetens startade organisationen Kraftkvinnorna ett mentorskapsprogram. Svenska kraftnäts Eva Jönsson och Hanna Brolinson är mentorer.
Energibranschen behåller alltjämt sin förstaplats som mest jämställd – men än finns mycket kvar att göra. Branschen har historiskt sett varit väldigt mansdominerad, vilket kopplas till att det traditionellt sett varit män som sökt sig till ingenjörs- och teknikutbildningar.
Fler kvinnor i energibranschen
Samtidigt skriker branschen efter arbetskraft som aldrig förr. Just nu pågår en rekryteringsboom när behovet av elkraft ständigt ökar.
Organisationen Kraftkvinnorna jobbar aktivt för att locka fler kvinnor till energibranschen och synliggöra kvinnliga förebilder. Det nyligen startade mentorskapsprogrammet är ett exempel på projekt som organisationen driver.
– Syftet är att bidra till ökat nätverkande i branschen. För min egen del, som är ny i branschen, är just den stora nyttan att träffa folk. Energibranschen är en stor bransch – vi jobbar med många olika saker och just därför är det så värdefullt med kunskapsutbytet, berättar Hanna Brolinson, policyanalytiker på Svenska kraftnäts avdelning för strategisk utveckling.
Stöttande och kompetensutvecklande
Hanna Brolinson är mentor till en adept i programmet, är själv relativt ny i sektorn och kommer senast från klimatområdet. Hennes adept har under tiden för mentorskapsprogrammet gått från arbetssökande till anställd, vilket varit spännande att följa.
– Våra samtal är varit väldigt kompetensutvecklande. Vi har haft olika teman på våra möten och sätter stort värde i utbytet av varandras erfarenheter, berättar Hanna Brolinson vidare.
Både mentor och adept
Eva Jönsson, huvudprojektledare för Svenska kraftnäts anläggningsprojekt i Stockholm, har jobbat desto längre i energibranschen (hela 20 år) och är både mentor och adept i programmet.
– Som både mentor och adept sitter jag på två stolar, vilket är väldigt givande. Mentorskapet handlar om mig som individ – att jag ska dela med mig av den erfarenhet jag har utifrån min profession. Man lär känna varandra och följer varandras mål. Jag tar med mig det som jag reflekterar över som mentor när jag är adept, berättar Eva Jönsson och tillägger:
– Nätverksträffarna ger energi och värdefull input och drivkraft i mitt arbete.
Kraftkvinnornas mentorskapsprogram riktar sig till alla; allt från nyexaminerade i 25-årsåldern till de som precis ska gå i pension. Deltagarna matchas två och två efter utvecklingsområden och tidigare erfarenhet. I den första och pågående omgången deltar 22 par med representation ifrån allt till stora statliga aktörerna till de mindre privata bolagen.
Leder och ansvarar för programmet gör Kraftkvinnornas Elin Ledskog, som också deltar själv som adept i programmet. Hon arbetar till vardags som försäljningschef på ett företag inom turbinteknikområdet och har nu en mentor inom programmet med många års erfarenhet från energibranschen.
– Varje par gör en skriftlig överenskommelse över vad de förväntar sig av mentorskapet och samtalen. Mentorns uppgift är att främst lyssna och coacha adepten i de frågeställningar som de önskar fokusera på, berättar Elin Ledskog.
”I vissa branscher hänger utvecklingen inte med”
Hon hoppas att mentorskapsprogrammet blir ett initiativ som får stanna – så länge det behövs.
– Det finns ett behov i branschen att lyfta fram kvinnor och att visa på goda exempel. Mentorskapsprogrammet är viktigt på det sättet – samtidigt som vi bidrar till att öka varandras nätverkande och kunskapsöverföringen, säger Elin Ledskog.
– I vissa branscher hänger utvecklingen inte med. Energibranschen har kommit långt i jämställdhet, men kulturen i vissa företag håller tillbaka. Vi jobbar på en arbetsplats där behovet av ett sånt här mentorskapsprogram inte känns så stort – men så är det inte överallt, säger Hanna Brolinson.
Hon får medhåll av Eva Jönsson som tillägger:
– Nu när många yngre kvinnor tillkommer i branschen är det viktigt att visa att det finns en väg fram.