Miljöpåverkan är något som jag värnar om och som återkommer här i bloggen. Klimatet är en fråga som rör hela världen och vi måste hitta en lösning innan det är för sent. I flera länder pågår det projekt kring fusionsenergi. Projekt som har pågått i flera år och som börjar närma sig en verklighet. Men varför är inte Sverige en del av utvecklingen av fusionsenergi? Och när i tiden kan detta bli en verklighet?

Tänk om vi inom en snar framtid kan ha en energikälla som kan lösa, inte bara några länders problem, utan hela världens energiproblem. Jag pratar alltså om fusionskraft. Fusionskraft som kan vara svaret på hela världens energiproblem.

Vi människor klarar oss inte utan den teknik vi är vana vid att leva med idag. Och när energitillförseln i välden domineras av fossila bränslen som förstör vår miljö, måste vi hitta andra energikällor som inte påverkar i lika stor utsträckning. Fusionsenergi kan vara svaret.

Idag pågår det redan projekt där man i framtiden ska kunna framställa fusionsenergi. Till exempel i Frankrike har 35 länder gått samman för att bygga världens största fusionskraftverk, Iter. Tyvärr är inte Sverige delaktig i utvecklingen av fusionsenergi.

Men vad är fusionsenergi? Fusionskraft är samma energi som driver solen och stjärnorna och innebär att atomkärnor sammanslås. Man kan kalla det en miniatyrsol. Kärnkraft däremot kallas för fission och innebär att atomkärnorna klyvs och därför lämnar radioaktivt avfall efter sig. Det gör däremot inte fusionskraft. Alltså en energikälla som med ytterst lite miljöpåverkan kan förse hela världen med energi!

För att förstå hur nära vi är att detta kan bli vår verklighet, har man i Kina redan lyckats nå 120 miljoner Celsius i totalt 101 sekunder. De har just nu världsrekordet i fusionsenergi. Och år 2025 förväntas Iter i Frankrike vara färdigbyggt och man räknar med att vara i full gång år 2035.

När jag läser om fusionsenergi har jag svårt att hitta några som helst nackdelar. Förutom att det krävs ett stort kapital och att det än så länge inte fungerar längre än 101 sekunder. Men vem trodde att vi skulle lämna hästarna hemma och ta bilen i stället, ”skicka brev” utan frimärken eller att hela livet styrs av våra smartphones?

Jag tror att detta kan vara en av framtidens energikällor som kan lösa de energiproblem vi har i världen och jag önskar att Sverige skulle ta steget och bidra.