Hexicon som arbetar med havsbaserad vindkraft har fått nya storägare. Bland andra har Ilja Batljan och familjen Lundins investmentbolag valt att investera i bolaget.

Teknikföretaget Hexicon har nyligen haft en nyemission. Bland andra har den tidigare socialdemokratiske politikern Ilja Batljan och familjen Lundins investmentbolag gått in som nya ägare. Totalt inbringade emissionen 122 miljoner kronor.
Framtiden för havsbaserad energiproduktion ser ljus ut och i flera länder har man valt att satsa på detta klimat- och miljövänliga energislag. I Sydkorea har Hexicon slutit ett samarbetsavtal med energibolaget Shell för att bygga en park ute i havet.

– Intresset har varit stort för bolaget, vilket emissionsrundan visar. Avtalet med Shell har gjort att fler fått upp ögonen för oss. Nästa steg är att göra samma resa i Europa där Skottland och Portugal är de områden som står närmast på tur, säger Henrik Baltscheffsky som är vd på Hexicon.

Tekniken med de flytande vindkraftverken kommer ursprungligen från svensk industri. Det är liknande teknik som finns i oljeplattformar där Arendalsverken i Göteborg var världsledande.

– Det är extra kul att svensk ingenjörskonst får detta erkännande. Vi brukar säga att det här är den nya vattenkraften. Förnybar energiproduktion växer hela tiden och vi gör den ännu smartare, säger Henrik Baltscheffsky.