Bygget av bergrumslagret för fossilfri vätgas i Luleå har nått halvtid och bland annat håller själva stållinern (stålskiktet) inne i Svartöberget på att monteras. Lagret, som blir en viktig del av värdekedjan för fossilfri järn- och stålframställning, är planerat att tas i drift till sommaren.
HYBRIT-initiativet startades 2016 av de tre ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall. Vätgaslagret har en mycket viktig funktion i den samlade värdekedjan för fossilfri järn- och stålframställning. Produktionen kan ske utan ett lager men lagring ger möjligheten att variera efterfrågan på el och säkerställa stabil produktion i direktreduktionen. Genom att producera vätgas då det finns mycket el, till exempel när det blåser mycket, och använda lagrad vätgas när elsystemet är ansträngt säkerställs produktionen.
– Vätgaslagret har en stabiliserande påverkan på elsystemet, det vill säga risken för ett överbelastat system minskar. Vi vill utveckla HYBRIT-tekniken så att det passar väl in i det framtida elsystemet med mer väderberoende elproduktion, säger Mikael Nordlander, Utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten.
Beprövad teknik
Lagret är unikt och än en gång tar HYBRIT-initiativet täten i den fossilfria omställningen. Tekniken för lagring av gas i ett inklätt bergrum under mark (LRC) är väl beprövad och har använts i södra Sverige under cirka 20 år, för lagring av naturgas. Nu tar dock tekniken ännu ett steg framåt när detta för första gången utvecklas med vätgas i större pilotskala.
– Det som är så fantastiskt med HYBRIT är just hur många olika innovativa delar initiativet består av. Vätgaslagret är ett bra exempel på hur vi testar och använder oss av innovationer för att nå målet med en helt fossilfri värdekedja först i världen, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB.
– Väteatomen och vätgasmolekylen är de minsta som finns, det skapar speciella utmaningar. Vi vill se att lagret klarar av variationer i tryck och klarar att följa med när elproduktionen varierar, säger Susanne Rostmark, forskningsledare på LKAB.
Anläggningens olika delar har nu huvudsakligen kommit på plats. Bergrum och anslutningstunnlar är anlagda i berget och ett ventilationsschakt har borrats från bergets topp ner till bergrummets övre del. I slutet av 2021 lyftes den kompressor som ska användas för att trycksätta vätgasen för lagring på plats.
Intensivt arbete pågår
Sedan byggstarten har även de rörledningar som behövs för att transportera vätgasen till lagret lagts ut. Vätgasen som ska lagras tillverkas i anslutning till den pilotanläggning för direktreduktion som är i drift i Luleå och kan användas både i direktreduktionsförsöken i lagringstesterna.
– Just nu pågår ett intensivt arbete med att färdigställa alla installationer och kontrollera dessa, samtidigt som lagrets stålliner svetsas ihop i bergrummet, säger Mikael Nordlander.
Med hjälp av HYBRIT-tekniken kan SSAB, LKAB och Vattenfall bidra till att minska Sveriges utsläpp av koldioxid med 10 procent och Finlands med 7 procent. Fossilfri vätgas istället för kol och koks är avgörande för HYBRIT-tekniken.
Ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall investerar sammanlagt cirka 200 miljoner kronor delat i tre lika delar och Energimyndigheten bidrar med drygt 52 miljoner kronor, i byggandet av ett fossilfritt vätgaslager.
Foto: Patrik Öhman