Emelie Thorsén, 28 år, vinnare i årets tävling #mittelskåp

Under våren utlyste Jönköping Energi i samarbete med Destination Jönköping årets omgång av tävlingen #mittelskåp där allmänheten fick möjligheten att pryda elskåp med bilder på energifyllda platser i vår fantastiska omgivning. Motiven på elskåpen är bilder på vår närmiljö som ska ge invånare och turister tips på vad mer som finns att se i staden. Samtidigt förgylls våra välbesökta gator med vackra motiv.

Allmänheten har haft möjlighet att rösta på sin favoritbild. Med över 330 inskickade bidrag i tävlingen #mittelskåp presenterades idag de tre vinnarna med flest gilla-markeringar.

1. Emelie Thorsén – @missthorsen,

Av 330 tävlingsbidrag var det Emelie Thorséns bild som fick flest gilla-markeringar. Skåpet finns att beskåda vid korsningen Nygatan och Trädgårdsgatan vid Sofiakyrkan.

Ursprungligen kommer Emelie från Alingsås men flyttade till Jönköping för att studera grafisk design och webbutveckling. Det var i samband med studierna, någon gång 2012/2013, som hon tog vinnarbilden med sin mobil när hon blickade ut från datarummet på högskolan. Bilden är på en spegelblank Munksjö, med Spira och Munksjöbron i fokus.
– Det var en tidig höstdag, färgerna var vackra och sjön spegelblank. En inspirerande plats, då jag inne i datarummet fick göra det jag gillade allra mest – jobba med grafisk design. Det gav mig energi.

Det var när Emelies mamma tipsade om tävlingen som hon tog fram den gamla favoritbilden och skickade in i tävlingen.

– Jag har sett att tävlingen pågått i några år och gick in och läste tidigare vinnarintervjuer. Det gjorde mig nyfiken.
Emelie fortsätter:
– Det är en annorlunda vinst som gör tävlingen kul. Och att nu stå här som en av vinnarna är häftigt. Det är coolt att se bilden på plats, den poppar ut med sina klara färger.

Emelies första reaktion när hon blev meddelad om vinsten var både glädje och förvåning, då hon noterat att det var många bra tävlingsbidrag med i årets tävling. För att uppmärksamma Emelies bild spred hon omröstningen i sina sociala kanaler. Och bad självklart mamma att rösta.

När inte Emelie jobbar är det bland annat färg, form och inredning som gäller. Sedan några månader tillbaka bygger Emelie hus tillsammans med sin sambo i Ulricehamn.
– Just nu är jag mest flitig med mitt huskonto på Instagram, @villalillekullen.

Kvällssolen går ner och elskåpet med Emelies bild glimmar vackert. Innan vi vinkar av varandra konstaterar vi att Jönköping är en vacker stad och att korsningen Nygatan och Trädgårdsgatan vid Sofiakyrkan nu blivit lite finare.

Vi gratulerar Emelie till vinsten.

Fredrik Gustavsson, en av vinnarna i årets tävling #mittelskåp.

2. Fredrik Gustavsson – @anrik17

Fredrik Gustavsson, som jobbar i Jönköping men bor i Mullsjö, har uppmärksammat tävlingen tidigare år. Han hade bestämt sig för att delta i år och inväntade startskottet när reklam för tävlingen dök upp i hans flöde på sociala medier.

Bilden som Fredrik tävlade med är en favorit, den hänger som en tavla i hans kök och är den mest gillade bilden på hans egna Instagram. Det är en rolig och lite annorlunda tävling, och jag var intresserad av att se hur långt min bild kunde gå, berättar Fredrik.

När han nu tittar på sin monterade bild på elskåpet vid västra torget i Jönköping sprider sig ett leende.
– Det är ett roligt initiativ, annorlunda tävling och mycket kul att se bilden på plats. Det är roligt att kunna bidra med ett vackert motiv, det gör ju elskåpen snyggare, inte bara grå, skrattar Fredrik.

Motivet är från ett fönster på Brahehus ner mot Gränna, fotad en augustikväll förra året när solen var på väg ner.
– Det var vyn, solnedgången och grönskan som gav energi i bilden, berättar han.

Fredrik gillar att fota natur och detaljbilder och hittar bland annat nya platser att fota när han letar checkpoints via Hittaut.
– Jag tycker charmen med att fotografera är att dokumentera ett specifikt tillfälle. Igår kväll var vi bland annat i Röttle, det är också en vacker plats som jag kan tipsa om, fortsätter Fredrik.

Skåpet glänser i solen, temperaturen närmar sig 26 grader. Han ska nu ta en promenad och möta upp familjen som är vid Vätterstranden. Kanske hittar han några motiv att fota på väg genom stan, kameran är hans ständiga följetagare. Idag har han med sig tre kameror, hur många han ha totalt det låter han var osagt.
– Jag har en kul utmaning just nu, jag har som mål att lägga upp en bild per dag på Instagram, avslutar Fredrik.

Vi önskar Fredrik lycka till och gratulerar till vinsten.

Maria Johansson, 24 år, en av vinnarna i årets tävling #mittelskåp.

3. Maria Johansson – @onegirloneplanet

Maria Johansson, har bott i Huskvarna sedan ett år tillbaka då hon studerar Produktutveckling och möbeldesign men hon kommer ursprungligen från Åhus.
– Jag gillar att promenera och som nyinflyttad är vandringsleder ett bra sätt att utforska bygden, berättar Maria.

Maria har varit intresserad av fotografering sedan gymnasiet men det var först för ett år sedan, då hon och fästmannen köpte en riktig systemkamera, som fotointresset tog riktig fart.
Hennes bild föreställer ett vattenfall och är tagen vid hennes första besök vid Hassafallsleden. En plats som hon återkommit till.

Bilden är tagen i början av mars, då covid-19 gjorde så att flyget till Irland ställdes in. Då fick det bli ett besök vid Hassafallet istället.
– Jag hade fått tips via Destination Jönköpings hemsida om platsen. Jag gillat att vara ute i naturen och nära vatten, det ger mig energi, säger Maria.

– Man kan tro att bilden föreställer en av de större fallen på leden, men det är ett av de mindre. Med rätt perspektiv, slutartid med mera så får man känslan av storhet.

På frågan om vad som gör bilden till en vinnare svarar Maria:
– Det är svårt att säga. Men de vackra naturfärgerna tillsammans med rörelse kanske tilltalar många.

Maria deltog tidigt i tävlingen och har till och från följt omröstningen på tävlingssidan mittelskap.se. Själv har hon promotat tävlingen via sina sociala kanaler och blogg.
– Jag har även bett familjemedlemmarna att rösta, skrattar Maria.

Det är med värme och stolthet Maria står bredvid sitt elskåp, som är vid Västar torget i Jönköping. Vi vinkar glatt när hon skyndar iväg för att komma med tåget till sommarjobbet.

Vi gratulerar Maria till vinsten.