Tillsammans med nya samarbetspartnern Infracapital ska Fortum öka utbyggnadstakten av den publika laddinfrastrukturen väsentligt. Recharge är redan idag Nordens största operatör med nära 1300 egna publika laddstationer och med driftsansvar för ytterligare 1400 stationer. 

-Fortum har redan antagit utmaningen att fyrdubbla utbyggnaden av publika laddstationer mellan 2019 och 2020. Genom detta nya samarbete kan vi satsa ytterligare på denna samhällskritiska infrastruktur säger Annika Hoffner, chef för Fortum Recharge AS.     

Fortum har tecknat avtal med Infracapital, en del av M&G Plc, om en försäljning av majoriteten i Fortum Recharge. Syftet med partnerskapet är att utöka Recharges verksamhet för att möta den framtida efterfrågan samtidigt som Fortum frigör kapital för ytterligare tillväxt inom laddtjänster. Fortums ägarandel av Recharge kommer vara 37 procent. 

”Vi vill vara i framkant och kunna erbjuda marknadens laddlösningar till våra kunder”

-Vi vill vara i framkant och kunna erbjuda marknadens laddlösningar till våra kunder. Genom partnerskapet med Infracapital, en finansiellt stark partner, vill vi kunna öka både utbyggnadstakten och antalet laddstationer som vi ska bygga. På så sätt så kan vi ta vår del av ansvaret för övergången till en utsläppsfri transportsektor, säger Annika Hoffner. 

Fortum kommer även fortsatt ha fullt ägarskap av Charge&Drive. Genom Charge&Drive får kunderna tillgång till Nordens största nätverk av publika laddstationer och det är även den ledande digitala mobilitetstjänsten för publik laddning. Fortum behåller även hemma- och destinationsladdningstjänsterna under varumärkena Charge&Drive och Plugsurfing. Fortum kommer även fortsatt att erbjuda mjukvara som en tjänst (SaaS) för drift av laddinfrastrukturnätverk och kundgränssnitt till andra laddinfrastrukturoperatörer.  

 -Infracapital fokuserar på att bidra till Europas övergång till samhälle med reducerade CO2-utsläpp och samtidigt leverera värde och tillväxt för våra investerare. Elbilar kommer spela en viktig roll i den övergången och vi är glada över att bli en del av denna marknad och jobba med Fortum – en ledande partner inom ren energi med en betydande lokal närvaro och tillväxtpotential, säger Christophe Bordes, administrativ direktör i Infracapital.