Vid en presskonferens på måndagen presenterade regeringen ett antal satsningar på energiområdet som del av kommande budgetproposition. Regeringen föreslår en möjlighet till ekonomisk ersättning till vindkraftskommuner, och tar vidare förslagen i utredningen Värdet av vinden om ekonomisk ersättning till närboende. Regeringen presenterade också kommande satsningar på leveranssäkerhet via initaitivet kraftlyftet.

Energi- och näringsminister Ebba Busch, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Finansmarknadsminister Niklas Wykman och Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson presenterade måndagen den 9 september en budgetsatsning på energiområdet. Energiföretagen välkomnar regeringens satsningar.

Kraftlyftet. Regeringen föreslår investeringsstöd (700 miljoner till 2027) för elproduktion och energilager för att öka systemets leveranssäkerhet vilket är positivt, men fler detaljer behövs för att kunna ta ställning till förslaget.

Ett nytt stöd för landbaserad vindkraft. Kommuner ska kompenseras med en ersättning motsvarande dagens fastighetsskatt för att ge incitament att säga ja till vindkraftsetableringar. Regeringen vill också ta vidare de förslag om ekonomiskt stöd till närboende som presenterades i utredningen ”Värdet av vinden”.

Energiföretagen har tidigare efterfrågat ett genomförande av utredningens förslag och dessutom uppmanat regeringen att återkomma med ett förslag kring fastighetsskatten.

” Regeringens besked om ekonomiska incitament till vindkraftskommuner och närboende är välkommet och något vi länge lyft som nödvändigt för ökad acceptans och mer vindkraft, säger Åsa Pettersson, vd Energiföretagen”

Expansion och förlängning av Klimatklivet till 2030 med anslag på cirka 3,5 miljarder kronor nästa år, och en förlängd satsning på laddinfrastruktur. Även detta är insatser som bidrar till elektrifieringen och omställningen av Sverige och välkomnas av Energiföretagen.

Stöd till forskning och utveckling för bland annat kärnteknik och batterier med 100 miljoner kronor. Behovet av effekt och planerbar elproduktion har uppmärksammats på senare tid, där såväl kärnkraft som andra tekniker, för till exempel energilager, kan bidra till att möta dessa behov och utmaningar både på kort och lång sikt.

Samtidigt kvarstår stora utmaningar i klimat- och energiomställningen. En snabb elektrifiering av till exempel transportsektorn förutsätter ett elnät som byggs ut i samma takt.

– I dag ger regeringen flera välkomna besked som bidrar till att undanröja osäkerheter och hinder för omställningen. Energibranschen har länge efterlyst ekonomiska incitament för vindkraft, bland annat i vår 10-punktslista, och även övriga förslag är välkomna. Reformerna behövs för en snabb elektrifiering, men samtidigt får inte andra viktiga tekniker som bidrar med stora nyttor hamna i skymundan, såsom kraft- och fjärrvärmen, avslutar Åsa Pettersson.