Styrelsen för PowerCell Sweden AB har utsett Richard Berkling till ny verkställande direktör för PowerCell. Berkling, som idag är vd på CPAC Systems, tillträder senast vid årsskiftet och ersätter nuvarande vd Per Wassén. Per Wassén kommer att bistå Berkling under en övergångsperiod men lämnar från och med idag rollen som vd. Under mellanperioden går bolagets vice vd och CFO, Karin Nilsson, in som tillförordnad vd.

”Per har gjort ett enastående bra jobb först som ordförande och därefter som vd för PowerCell Sweden. Bolagets styrelse och våra aktieägare är tacksamma för hans insatser och de framgångar som bolaget skördat under hans ledarskap. Efter vårt intensiva samarbete med Bosch, inklusive en exklusiv licens för vår S3-plattform för fordonssegmentet, fokuserar vi nu på att stärka PowerCells position inom segmenten marina och stationära applikationer samt inom off-road. Richard har rätt profil för att skynda på den processen och ta bolaget till nästa nivå”, säger Magnus Jonsson, styrelseordförande för PowerCell Sweden AB.

Per Wassén har jobbat på PowerCell Sweden AB sedan 2008 och var under perioden 2008 till 2014 bolagets ordförande. Sedan 2014 har han varit bolagets verkställande direktör.
”Utan Pers mycket goda insatser under en lång följd av år hade PowerCell aldrig varit i den mycket gynnsamma position som bolaget befinner sig i idag”, säger PowerCells ordförande Magnus Jonsson.

Richard Berkling, 47, jobbar idag som vd på CPAC Systems, ett bolag inom Volvokoncernen som specialiserat sig på avancerade elektroniska säkerhetslösningar för applikationer inom marint och off-road-transporter. Berkling har haft en nyckelroll på bolaget och varit med och byggt det från grunden. Under åren på CPAC har han skaffat sig en gedigen erfarenheten inom såväl det marina segmentet som inom anläggningsmaskiner och material handling. Berkling har en mastersutbildning i ekonomi från Handelshögskolan i Göteborg.

Under våren har PowerCell Sweden AB bland annat undertecknat en avsiktsförklaring med ABB PowerGrids avseende bränslecellsbaserade lösningar för stationär kraftgenerering och fått en order på ett megawattsystem från en av Europas ledande skeppsbyggare. Bolaget har också sedan tidigare en avsiktsförklaring med Siemens Marine avseende gemensam utveckling av bränslecellsbaserade kraft- och framdrivningssystem för marina applikationer.

”Jag är övertygad om att Richard med sin bakgrund inom såväl marint som anläggningsmaskiner och material handling kommer att kunna bidra till en fortsatt framgångsrik utveckling för bolaget”, säger Per Wassén.