Energiföretagen har glädjen att välkomna Åsa Pettersson som ny vd. Åsa arbetar idag på Scania där hon är chef för public affairs och hållbarhet. Hon tillträder som vd på Energiföretagen senast den 15 april.

Åsa Pettersson är sedan sex år chef för public affairs och hållbarhet på Scania och har dessförinnan haft flera tjänster på Vattenfall. Nu axlar Åsa Pettersson rollen som vd för Energiföretagen Sverige.

– Jag är mycket glad och hedrad över uppdraget. Energibranschen är en motor för hela Sveriges omställning och är helt avgörande för att vi ska nå våra klimatmål. Flera sektorer är beroende av tillgång till ren energi för att klara sin omställning och här har Energiföretagen en viktig roll att spela under de kommande åren som en samlad röst för branschen gentemot politiken och andra aktörer.

– I min nuvarande roll har fokus varit att bygga partnerskap och relationer för att snabba på omställningen, dels med företag inom transportsektorn, med andra branscher och i samarbete med politiken. Jag hoppas att mina erfarenheter, i kombination med åren på Vattenfall, bidrar till att jag tillsammans med alla medarbetare och medlemsföretag kan fortsätta att stärka och utveckla Energiföretagens relationer till omvärlden.

Monica Karlsson, Energiföretagens styrelseordförande, har tillsammans med kollegor i styrelsen arbetat med vd-rekryteringen sedan i juni då Pernilla Winnhed meddelande att hon skulle sluta.

– De senaste månaderna har vi arbetat mycket intensivt med att hitta den bästa tänkbara kandidaten för jobbet och jag är glad att kunna säga att det var en enhällig styrelse som föreslog Åsa Petterson. Jobbet kräver djup branschkunskap, internationell förståelse men också erfarenhet från andra branscher i omställning. Åsa har allt detta och hon är varmt välkommen tillbaka till energibranschen. Jag vet att hon kommer att arbeta för att skapa nytta för alla medlemsföretag, stora som små.

Till dess att Åsa Pettersson tillträder sin tjänst, senaste 15 april, är Gunilla Andrée fortsatt tillförordnad vd.