Startup 4 Climate 2023 slår rekord med överväldigande anmälningar

Ansökningstiden för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas mest framstående startup- och innovationstävlingar inom klimatnytta och energiomställning, har nu löpt ut och resultatet är enastående. Årets tävling har lockat mer än dubbelt så många anmälningar jämfört med tidigare år och breddat startfältet av deltagare markant.

Anna Quarnström, tävlingsgeneral och hållbarhetsutvecklare på GodEl, kommenterar: ”Konkurrensen kommer att bli stenhård och superspännande. Vi har aldrig sett ett sådant engagemang tidigare.”

Startup 4 Climate, initierad av energiföretagen Ellevio och GodEl, syftar till att uppmärksamma innovativa lösningar med stark potential inom både klimatnytta och affärsutveckling. Denna tävling, som är en av Europas största i sitt slag, har i denna fjärde upplaga registrerat hela 74 tävlingsbidrag, jämfört med cirka 30 bidrag under tidigare år.

Det är viktigt att poängtera att innovationerna som tävlar i detta sammanhang inte begränsas till energisektorn. Årets tävlingsbidrag spänner över en imponerande bredd av områden med stor potential inom klimat- och hållbarhetsfrågor, inklusive beteendeförändringar, vattenförbrukning, återvinning, cirkulär ekonomi och livsmedelsproduktion.

Maria Erdmann, VD på GodEl, betonar den positiva utvecklingen: ”Extra glädjande är att vi i år ser en mångfald och spridning bland de anmälda entreprenörerna, något som har varit en viktig målsättning för oss. Vi har bland annat en fjärdedel kvinnor som nu är med i urvalet.”

Bland de inkomna bidragen har vissa segment och nischer utkristalliserat sig som tongivande för detta år:

  • Nya metoder för produktion av förnybar energi och innovativa lagringslösningar.
  • Livsmedelsproduktion, cirkulär ekonomi och avfallshantering.
  • Lösningar nära konsumenten, beteendeförändringar och hushållslösningar.

Läs mer om bidragen här

Johan Lindehag, VD på Ellevio, reflekterar över tidigare framgångar: ”Flera av de startups som har tävlat om de två prismiljonerna har fått en rejäl skjuts av deltagandet, och några av vinnarna har dragit in mångmiljoninvesteringar. Kanske kan vi hitta Sveriges nästa unicorn bland årets bidrag?”

Tidigare vinnare inkluderar Uppsalabolaget Nitrocapt med sin fossilfria gödsel, Halmstadsbolaget Helios Innovations som renar industrivätskor med spillvärme, Flower med ett virtuellt kraftverk, Ligna Energy med batterier av trä, Peafowl Plasmonics med transparenta solceller och Enjay med energiåtervinning för restauranger.

Viktiga Datum:

  • 28/8 öppnas Folkets röstning. En startup kommer direktkvalificera sig till shortlist med 8 bolag genom att vinna Folkets röst. För varje röst skänker Ellevio och GodEl 5 kronor till Läkare Utan Gränsers solcellsprojekt på barn- och kvinnosjukhuset Hangha Hospital i Kenema, Sierra Leone. (Maxbelopp 25 000 kronor.)
  • 24/9 stänger röstningen.
  • 29/9 presenteras årets åtta finalister, 7 bolag utses av juryn och tävlingsledningen samt ett bolag utses som vinnare av Folkets röst. Juryn består av: Lina Bertling Tjernberg, Stefan Krook, Johan Lindehag, Johanna Mossberg och Jane Walerud. Mer om juryn här
  • 15/11 kommer de åtta finalisterna att pitcha sina projekt för juryn, och vinnarna kommer att presenteras. Två vinnare kommer att tilldelas 1 miljon kronor vardera, 3 timmars coaching med valfri jurymedlem samt 1 års medlemskap i innovationshubben Things Stockholm.